Prima zi a scolii de vara, ce se desfasoara in statiunea Mamaia, i-a pus pe tinerii liberali fata-n fata cu trecutul, prezentul si viitorul. Cei doi lectori, Ludovic Orban si Puiu Hasotti au spus… povesti. Orban, presedintele organizatiei Bucuresti si viceprimar al Capitalei, a vorbit despre „tranzitia catre capitalism a Romaniei dominata de comunism”.
Ca sa improspateze memoria cursantilor, Ludovic Orban a evocat perioada de dinainte de revolutie: refuzul accesului la informatie, cultura si alte privatiuni pe care le-au indurat romanii au fost metode prin care conducerea statului comunist controla masele. „Libertatea nu exista”, le-a spus Ludovic Orban tinerilor prezenti la cursurile scolii de vara, multi dintre ei aflati la o varsta prea frageda in perioada evocata ca sa isi aminteasca mizeria in care a trait o intreaga natiune. In afara de regimul comunist, a existat si un alt aspect al problemei. „Ion Iliescu a fost un alt rau la fel de mare”, a sustinut Orban, adeptul ideii ca fostii nomenclaturisti au fost cei care au reusit sa puna mana pe putere dupa decembrie '89. „In '90 am fost „salvati”, dar pentru asta au murit o mie de oameni si s-a creat mitul „salvatorului”, rol pe care si l-a asumat un Ion Iliescu zambitor. Ne-a „salvat” de la demnitate, democratie si prosperitate. In timp ce in tarile din fostul lagar comunist oamenii invatau despre economia de piata sau tranzactii bancare, la noi aveau loc mineriade si lovituri de palat, de genul celei prin care a fost eliminat prim-ministrul Petre Roman. La noi legile se concepeau in „laborator” asa cum a fost cea a fondului funciar care prevedea retrocedarea unor suprafete limitate de teren”, a spus presedintele PNL Bucuresti.
Povestea privatizarii
Privatizarea a fost o alta miscare de care au profitat tot fostii nomenclaturisti. Cu cinism, Orban a vorbit despre „cuponiada”, modalitate in care cetatenii au devenit proprietari fara proprietate, au investit in jocuri de tip „Caritas” sau la diverse fonduri gandindu-se la castiguri usoare. In schimb, sintagma „Noi nu ne vindem tara” a alungat investitori puternici care ar fi putut sa preia intreprinderi a caror redresare economica nu putea fi efectuata de stat. „De privatizare a beneficiat clientela politica. „Tractorul” Brasov este pe butuci intr-o tara in care este nevoie de sute de tractoare. Roman SA a fost vanduta unui intreprinzator roman in loc sa fabricam camioane Fiat sau Mercedes”, a mai spus Ludovic Orban.
Alta fata a istoriei
Senatorul Puiu Hasotti s-a comportat ca si cum s-ar fi aflat la catedra. Numai ca, de aceasta data, istoricul si omul politic a abordat istoria dintr-un alt punct de vedere, cel realist. „Getii nu au fost cei mai drepti si viteji dintre traci”, a spus Hasotti, referindu-se la „adevarurile” din cartile de istorie dupa care se preda in scolile romanesti. Istorici cu renume sutin ca populatia din aceasta parte a Europei nu avea cum sa tina piept Imperiului Roman. Miturile si mistificarile sunt instrumente cu ajutorul carora s-a indus o anumita imagine a trecutului menita sa alimenteze patriotismul. „Societatea romaneasca este imbacsita si azi. Politicienii isi fac imagine publica pe baza mistificarii istoriei”, a declarat Hasotti care a mentiont numele lui C.V. Tudor si Gigi Becali, deveniti experti in a folosi personaje din trecutul istoric al Romaniei ori de cate ori vine vorba despre actiuni pe care au de gand sa le intreprinda. Ludovic Orban si Puiu Hasotti au vorbit tinerilor liberali despre necesitatea schimbarii mentalitatii. „Sunt optimist. Tinerii vor invata sa gandeasca altfel”, a declarat Ludovic Orban. La randul, sau, Hasotti a sustinut ca mentalitatea paguboasa conform careia romanii sunt urmariti de ghinion trebuie abandonata. De tot ce s-a intamplat pe parcursul istoriei milenare, dar si pentru prezent romanii sunt singurii responsabili. Tinerii trebuie sa faca pasul inainte, sa asculte povestile, dar sa manifeste rezerve in a crede ceea ce unii sau altii dintre adulti, cu inclinatii spre politica, vor sa vanda la pret de taraba.