1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialScandal la Consiliul Judeţean Iaşi: 0,6 proiecte/ consilier

Scandal la Consiliul Judeţean Iaşi: 0,6 proiecte/ consilier

In cei trei ani scursi de la alegerile locale din 2008, cei 36 de consilieri judeteni au depus in total 21 de proiecte. In medie, inseamna 0,6 proiecte pe cap de consilier . Peste jumatate au fost inaintate de reprezentantii PSD. Liderii grupurilor de consilieri spun ca activitatea este de fapt mai ampla, dar multe proiecte sint definitivate si prezentate de functionarii CJ. Lipsa de activitate este explicata si prin certurile eterne din CJ.

Consilierii judeteni au intrat in cel de-al patrulea an de mandat. Desi in mod normal acestia ar fi trebuit sa aiba un bogat portofoliu in ce priveste activitatea in Consiliul Judetean, realitatea este alta.

Legea administratiei publice locale prevede ca alesii judeteni pot depune proiecte de hotarire. Totodata, anual, consilierii trebuie sa depuna un raport de activitate. In cazul celor mai multi dintre consilierii judeteni ieseni, prevederile legii sint adevarate necunoscute.

Campioni la depunerea de proiecte sint liderii de grup, dar tot ei apar mentionati si in cazul proiectelor initiate de intreg grupul de consilieri.

Conform site-ului CJ, consilierii judeteni au depus 21 de proiecte, din care 11 au fost avansate de social-democrati, 6 de catre liberali si doar 4 de catre democrat-liberali. Cu toate acestea, consilierii sustin ca site-ul nu reflecta realitatea si ca executivul CJ isi asuma meritele muncii lor. Pe lista largita a initiatorilor de proiecte figureaza patru consilieri de la PSD, cinci consilieri PDL si sase de la PNL.

Maruntisuri in dreptul PSD

Printre proiectele depuse de consilieri judeteni PSD se numara repartizarea consilierilor judeteni pe comune, organizarea unor sesiuni de informare a consilierilor judeteni, realizarea unei variante in limba engleza a site-ului CJ, modificarea unor trasee judetene de transport, precum si promovarea judetului in scoli, proiect in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean. „Au mai fost sase proiecte pentru vacantarea si recunoasterea unui loc de consilier judetean PSD, ma refer aici la disputa privind mandatul domnului Cristian Nechifor, si inca unul privind modificarea componentei Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Consilierii PSD au mai propus si infiintat Comisia de analiza si verificare a situatiei din CJ privind camerele de interceptare descoperite in birourile celor doi vicepresedinti, precum si Comitetul privind modernizarea Aeroportului. Din pacate, atit proiectele privind vacantarea sau inlocuirea consilierilor judeteni, cit si cele privind cele doua comisii, au fost atacate de prefect”, declarat Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri judeteni PSD si totodata, cu mici exceptii, singurul initiator de proiecte al partidului.

Acesta a mai propus alocarea de bani pentru reparatii curente la Maternitatea «Elena Doamna», unitatea neprimind nici un ban de aproape sapte ani din cauza problemelor legate de retrocedarea imobilului. Totodata, licitatia pentru realizarea unui program profesionist de promovare a judetului, proiect propus tot de Cristian Stanciu, va avea loc luna aceasta. Un mare interes a aratat acesta si la elaborarea Regulamentului de Organizare si Functionare al CJ.

„Tot PSD a avut initiativa declansarii voluntare a procedurii insolventei in cazul SC Lucrari Drumuri si Poduri (LDP), propunere facuta in contrapartida cu varianta falimentului propus de presedintele CJ. Prin rezilierea unor contracte de lucrari incheiate intre LDP si executivul CJ a fost materializat insa falimentul societatii”, a mai spus Stanciu.

PSD acuza ca este sabotat

In afara de liderul de grup, au mai depus proiecte alti patru consilieri PSD. Social-democratii Vasile Citea si Constantin Adascalitei au propus acordarea unor burse pentru sportivii ieseni cu performante, dar si sustinerea activitatii Fundatiei Sportului Iesean. Primul proiect a fost pus in practica, dar ulterior a fost oprit. Mihai Baciu a initiat un proiect privind alocarea unui sprijin financiar pentru tineri din Republica Moldova.

In dreptul PSD mai figureaza si proiectul Luminitei Iordache, actualmente deputat UNPR, care, in 2008, a propus achizitionarea de laptopuri pentru consilierii judeteni, lucru care s-a si intimplat. Pe lista viitoarelor proiecte care urmeaza a fi depuse de grupul PSD se numara ghidul consilierului judetean si propunerea de proiect care vizeaza eficientizarea si rentabilizarea activitatii Centrului Expozitional „Moldova”.

In opinia liderului de grup, consilierii judeteni PSD ar fi trebuit sa depuna mai multe proiecte, dar ca per total nu stau mai prost decit cei de la celelalte grupuri politice. „Consider ca deliberativul judetului a inceput sa se dezmorteasca, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca anul viitor va fi an electoral. Partea negativa este ca presedintele CJ in colaborare cu prefectul incearca, prin toate mijloacele posibile, sa atace in contencios si sa blocheze initiativele consilierilor judeteni. Sabotarea initiativelor rezulta si din faptul ca pe site-ul CJ nu apar decit sporadic numele consilierilor care au depus proiecte. Acest lucru face parte din strategia domnului Simirad care isi doreste sa se identifice cu judetul, nu la figurat, ci la propriu. Domnia sa abordeaza intr-un mod nedemocratic si autoritarist activitatea deliberativului judetean”, a declarat Stanciu.

PNL s-a axat pe Aeroport

Unul dintre consilierii liberali activi a fost Costel Alexe, care are trei proiecte aprobate. Acestea se refera la arborarea drapelului Romaniei si al Uniunii Europene la toate institutiile subordonate CJ, asocierea CJ la proiectul de ecologizare „Let’s Do It, Romania!” si sprijinirea materiala a unui simpozion de mediu organizat de Universitatea „Al.I. Cuza”.

La capitolul proiecte respinse, acesta a mentionat proiectul de eliminare a taxei de pasager pentru cursele internationale si proiectul privind promovarea obiectivelor turistice ale Iasului in cadrul Zilelor Iasului.

Magdalena Lupu a propus premierea celui mai bun bibliotecar, introducerea unui traseu de transport pe ruta Holboca – Valea Lunga, acordarea unei tabere gratuite pentru copii sinistrati si modernizarea site-ului CJ.

Petru Dascalu a obtinut alocarea de fonduri pentru citeva drumuri si suplimentarea bugetului la Spitalul de Neurochirurgie.

Benone Tofan a obtinut un spatiu in CJ in care consilierii judeteni sa poata tine audiente, proiectul de alocare a 50.000 de lei pentru biserica din Iugani – Mircesti fiind respins.

Nicolae Lupascu a propus modificarea regulamentului comisiilor CJ. De asemenea, consilierii judeteni PNL au mai initiat demersul de ajutorare a unor copii sinistrati din judetele Bacau si Botosani.

La fel ca si in cazul PSD, liderul de grup, Mugur Cozmanciuc, are cele mai multe initiative. Poate cel mai important proiect sustinut de acesta este cel privind extinderea terminalului Schengen de la Aeroport de la 500 mp la 1.210 mp. Celelalte fac referire la finantarea reabilitarii a noua drumuri judetene, sprijinirea Politiei in vederea achizitiei unor materiale necesare bunei functionari si sprijinirea unor unitati de cult din judet. Un rol important l-a avut acesta si la formarea Comisiei privind modernizarea Aeroportului si la promovarea proiectului de realizare a pistei de 3.000 de metri lungime.

In opinia lui Mugur Cozmanciuc, activitatea consilierilor judeteni a fost marcata de tensiunea „creata, alimentata si sustinuta” de executivul CJ. „Factorii de decizie ai executivului nu isi canalizeaza energia spre proiectele importante ale judetului, ci prefera sa se ocupe de lucrurile marunte. Personal, sint multumit ca am impus realizarea unui terminal functional la Aeroportul Iasi, in ciuda opozitiei intimpinate din partea conducerii Aeroportului si executivului, in acelasi timp. Consider ca am reusit sa fiu in sprijinul si folosul locuitorilor si primarilor din judetul Iasi, prin sustinerea lucrarilor necesare pentru reabilitarea drumurilor judetene. Anul care va urma va fi unul si mai greu din punct de vedere al colaborarii politice, pentru ca deja se observa foarte clar ca domnul Simirad a intrat in campanie electorala si va fi mult mai putin interesat de realitatile si problemele judetului Iasi”, a spus acesta.

Parc agroindustrial, propus de PDL

Consilierii judeteni PDL nu se pot lauda cu prea multe proiecte. Constantin Serban, liderului grupului PDL, a propus atribuirea denumirii „Spiru Haret” Casei Corpului Didactic. Impreuna cu social-democratul Vasile Citea, Serban a mai avut un proiect privind initierea unei zile a portilor deschide la CJ. Radu Ursanu a propus ca toate investitiile in infrastructura ale CJ sa fie semnalizate cu panouri pe care sa se mentioneze denumirea investitiei, a investitorului, a executantului, perioada de garantie, dar si un numar de telefon pentru sesizarea eventualelor probleme. Proiectul a fost aprobat, dar nu a fost pus in practica. Acesta a mai propus ca firmele care nu executa bine lucrarile de reabilitare sa fie obligate sa revina asupra lucrarii, in caz contrar fiindu-le restrictionata participarea la alte licitatii ale CJ. Lucian Suficeanu a propus realizarea auditului energetic la cladirile din subordinea CJ. Vasile Toma a mai propus sporirea competentelor autoritatilor publice in ceea ce priveste sanctionarea celor care transporta ilegal persoane.

Fostul consilier judetean PDL Tiberiu Brailean are un proiect important pentru care CJ ar putea primi finantare europeana. Este vorba despre Parcul agroindustrial al judetului. Investitia ar urma sa se realizeze pe raza comunei Letcani, in acest scop consiliul local din localitate cedind catre CJ 25,4 hectare. Costurile pentru proiect sint estimate la 4,4 milioane de euro, din care 2,8 milioane de euro prin Programul Operational Comun (POC) Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Pe linga un incubator de afaceri, Parcul ar urma sa fie un intermediar intre oamenii de afaceri din Romania si tarile vecine, pe de-o parte, dar si intre producatorii locali si supermarketuri, pe de alta parte.

Consilierii judeteni PDL au mai propus finantarea unei tabere pentru 120 de elevi din judet, dar proiectul a fost respins din lipsa de fonduri. Democrat-liberalii au mai solicitat fonduri pentru dotarea Centrului de plasament Pascani, reabilitarea unor biserici din judet, precum si pentru sprijinirea unor activitati culturale. La capitolul interpelari, democrat-liberalii au solicitat explicatii privind lucrarile la DJ282 Iasi – Botosani, DJ248 Iasi – Vaslui si Aeroport, precum si privind managementul Centrului medico-social Bivolari.

Simirad: „Consilierii USL sint o cangrena pe trupul judetului”

Si democrat-liberalii simt ca exista stare de tensiune in CJ, dar arunca vina pe consilierii PSD si PNL. „Activitatea CJ o putem caracteriza ca fiind buna, motivat de continuarea accesarii proiectelor europene de interes judetean, terminarea lucrarilor la Centrul Expozitional si Manastirea Golia, intrarea in linie dreapta a problematicii legate de Aeroport si inceperea lucrarilor la un nou terminal. O bila neagra este situatia relatiilor dintre presedintele CJ si cei doi vicepresedinti. Situatia aceasta a condus la o stare tensionata in interiorul CJ, fiind implicati si functionarii care se situeaza in apararea celor trei actori, lucru inadmisibil pentru acestia. Apreciem implicarea domnului presedinte in rezolvarea si realizarea programului electoral lansat in campania electorala. Pacat ca votul contra al USL din ultimele luni a obstructionat diferite proiecte pe care iesenii le asteapta. Au fost vaduviti si primarii de unii bani si de unele proiecte in comun cu CJ”, a declarat Constantin Serban.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, este nemultumit de activitatea depusa de consilierii judeteni. Criticile au fost directionate insa doar spre consilierii PSD si PNL care, in opinia sa, au facut rau judetului. „Singura activitate a consilierilor de la USL este ca lucrurile sa mearga prost. Au facut destul de mult rau judetului. Din cauza lor, CJ a fost nevoit sa trimita bani inapoi Guvernului sau altor donatori. Au facut rau si la Aeroport. Consilierii USL sint o cangrena pe trupul judetului. Singurele lor proiecte au fost legate de solicitari de fonduri, in special pentru impietruiri. Grupul PDL e victima celorlalti. Democrat-liberalii vor sa faca ceva, dar nu pot schimba evolutia malefica din CJ din cauza consilierilor USL”, a declarat Constantin Simirad.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă