3.3 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialSărbătoarea tătarilor din România, la Constanţa

Sărbătoarea tătarilor din România, la Constanţa

Ziua etniei tătare a fost marcată, ieri, la Constanţa, printr-un set de  manifestări care au reliefat tradiţiile şi obiceiurile unui popor ce reprezintă un model de convieţuire vreme de secole pe tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Membrii comunităţii dobrogene, alături de personalităţi ale vieţii culturale, s-au reunit, începând cu ora 10.00, la Sala Senatului a Universităţii „Ovidius”, pentru a participa la simpozionul „Din istoria tătarilor”, ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

O iniţiativă care a devenit lege

Sărbătoarea Etniei Tătare a fost stabilită prin lege, de Parlamentul României, în 2006, iniţiativa legislativă aparţinându-i lui Aledin Amet, deputatul care reprezenta în Parlament Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR),. „Pentru noi este o zi deosebită pentru că ne-am redescoperit din punct de vedere identitar după anul 1989 şi pentru că am reuşit să găsim în România cadrul legislativ necesar pentru a promova o astfel de iniţiativă. Un astfel de cadru nu există în nici o altă ţară din lume, ci numai aici, în România. Vă vorbesc şi ca istoric, pentru că îmi place acest domeniu şi cu siguranţă voi continua să promovez valorile spirituale ale comunităţii tătare, indiferent în ce funcţie mă voi afla. Istoria tătarilor este o istorie vastă. Este o istorie care a avut suişuri şi coborâşuri. Este o istorie care ne-a făcut să fim mândri. De sute de ani trăim în Dobrogea, alături de ceilalţi de lângă noi, de prietenii noştri, populaţia majoritară şi membri ai celorlalte comunităţi etnice”, a precizat deputatul UDTTMR, Amet Aledin. 

Sesiune de comunicări ştiinţifice

După simpozion, au urmat comunicări ştiinţifice care au rememorat aspecte din istoria, politica şi cultura tătarilor. Dintre subiectele abordate, amintim „Repere istorice ale prezenţei tătarilor în spaţiul dobrogean”, temă creionată de dr. Florin Stan, de la Muzeul Marinei Române, „Raporturile Imperiului Bizantin cu arabii, selgiukizii, khazarii şi mongolii”, comunicare prezentată de lector univ. dr. Adriana Cîteia şi „Sentimentul de iubire în lirica tătară”, moment pregătit de prof. univ. dr. Nuredin Ibram. Acţiunile care au marcat „Ziua etniei tătare” au continuat, ieri, cu lansări de carte la Pavilionul Expoziţional şi un program artistic diversificat. 

Comunitatea tătară, un factor de echilibru în zona Dobrogei

Dr. Florin Stan, de la Muzeul Marinei Române: „Simpozionul din istoria tătarilor denotă un lucru deosebit de semnificativ în privinţa abordării etniilor dobrogene. Se cunoaşte îndeobşte că Dobrogea reprezintă un spaţiu fericit al multietnicităţii. Nu întâmplător, tătarii, iată, fac trimiteri la istoria lor merituoasă în contextul naţional, românesc. Prezenţa tătarilor datează din secolele XIII-XIV. Nu întâmplător datorită prezenţei masive a tătarilor în spaţiul dobrogean, începând cu secolul al XVI-lea, călătorii străini menţionau acest spaţiu ca fiind «ţara tătărească» sau «ţara tătarilor», aspect deosebit de semnificativ, iar ascendenţa numerică în cadrul demografiei României de la mare se păstrează până în jurul anului 1900. După obţinerea Independenţei, colonizările efectuate de către statul român în această zonă au schimbat coloratura etnică, în favoarea majorităţii, sigur, a românilor. Tătarii au reprezentat un echilibru în această zonă. Niciodată nu s-au aflat în conflict cu populaţia majoritară”.

Cele mai citite

Două delegări importante pentru arbitrii români în Liga Națiunilor!

UEFA a delegat doi arbitri români pentru partide importante în Liga Națiunilor, competiția continentală care se apropie de faza finală a grupelor pentru ediția...

Începe era Amorim! Ruud van Nistelrooy va pleca de la Manchester United

Tehnicianul portughez vine cu propriul staff și își fixează deja primele ținte de transfer. Ruben Amorim, fostul antrenor al celor de la Sporting Lisabona, a...

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat. La fel și cel la 6 luni

Indicele de referință IRCC a crescut, însă, de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99% ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile...
Ultima oră
Pe aceeași temă