14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialŞapte pentru Baia Mare

Şapte pentru Baia Mare

Una dintre cele mai tensionate alegeri parţiale va avea loc în municipiul Baia Mare. Şapte persoane şi-au înscris candidaturile pentru postul de primar, funcţie rămasă vacantă din martie 2010, după arestarea lui Cristian Aghel pentru acte de corupţie, însă, deşi au intrat deja în campanie, acestea nu au certitudinea că alegerile vor avea loc. Principala cauză a incertitudinii este modul în care se vor aloca cei 300.000 de lei, suma necesară pentru scrutinul electoral din 8 mai. După ce modul de alocare a banilor din bugetul local a fost atacat în contencios administrativ de prefectul Sandu Bombonel Pocol, a fost considerat ilegal, consilierii băimăreni au revocat respectiva hotărâre.

„Am identificat surse pentru rectificarea de buget şi acoperirea cheltuielilor pentru alegeri. Astăzi (n.red. ieri) hotărârea a fost votată în Consiliul Local Baia Mare.” a afirmat Rodica Brad, secretarul Primăriei Baia Mare.

În timp ce specialiştii din Primăria Baia Mare caută altă soluţie care să nu poată fi contestată de prefect, candidaţii au început campania electorală. Oraşul a fost „drapat” cu bannere, iar presa locală cu spoturile acestora.

Cine sunt candidaţii?

Primul pe buletinul de vot va fi candidatul PDL, Mihai Pătraşcu. În vârstă de 37 ani, Pătraşcu este managerul Aeroportului Baia Mare, fost consilier al ultimilor doi preşedinţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, Marinel Kovacs (PNL) şi Mircea Man (PDL). A fost promovat în actuala funcţie de preşedintele PDL Maramureş, Mircea Man, şi după ce democrat-liberalii au pierdut oportunitatea atragerii candidaturii deputatului independent Cătălin Cherecheş, a acceptat să se înscrie în partidul de guvernământ şi chiar să candideze din partea acestuia. E perceput ca un tehnocrat extrem de capabil (licenţiat în studii europene şi litere, master în Antropologia Culturală Europeană, vorbeşte cinci limbi străine), dar nu are experienţă politică şi administrativă şi nici notorietate, iar în condiţiile unei campanii „pe repede înainte” îi va fi greu să intre în turul doi.

Deputatul independent Cătălin Cherecheş are 33 de ani şi va candida susţinut de alianţa USL, fiind cotat de sondajele de opinie cu prima şansă. Carismatic, cu bună notorietate şi cu cea mai mare sumă investită în propria campanie electorală, Cherecheş are handicapul trecerii prin PSD şi PNL în doar o jumătate de an (din PSD a demisionat, din PNL a fost exclus). Cu toate acestea, partidele din opoziţie au înghiţit în sec şi au anunţat că-l susţin necondiţionat din dorinţa evidentă de a câştiga cu orice preţ Primăria Băii Mari.

Al treilea pe buletinul de vot este alt Cherecheş, Ciprian, aruncat în luptă de PRM parcă doar pentru a stârni confuzii şi pentru a mai lua din voturile simpatizanţilor deputatului „independent” care candideaza pentru USL. Are 24 de ani, conduce o agenţie locală de brokeraj şi este necunoscut pe scena politică locală.

Partidul Verde l-a desemnat ca şi candidat pe veteranul Petru Tomoiagă. În vârstă de 68 de ani, Tomoiagă este doctor în economie şi inginer silvic. Şi el necunoscut pe scena politică locală, susţine că unul din dezideratele sale este lansarea unui… minerit verde şi a unei industrii prelucrătoare a metalelor neferoase conform rigorilor ecologice europene.

Pe poziţia a cincea pe buletinul de vot este înscris Doru Dăncuş (PNŢCD). În vârstă de 38 de ani, este liderul Sindicatului Tehnic Romtelecom Maramureş şi face parte din conducerea judeţeană a CNSLR-Frăţia. Lansarea candidaturii sale nu a fost lipsită de incidente, facţiunea Sârbu din PNŢCD anunţând că partidul va fi reprezentat de fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, judeat pentru fapte de corupţie în Dosarul „Caltaboşul”. Până la urmă, Dăncuş a fost desemnat candidatul ţărăniştilor.

Candidaţi independenţi

Fost fotbalist în ligile inferioare, sponsor al echipelor locale de volei masculin şi rugby este administrator al unei firme care organizează spectacole şi al unei firme care are ca obiect de activitate lucrările de telecomunicaţii, fostul viceprimar al Băii Mari şi fostul preşedinte al PSD Baia Mare, Mircea Dolha (41 de ani), va candida independent. Echipa sa de campanie este formată din „dizidenţii” social-democraţi excluşi din partid de Mircea Ursache. Dolha este cotat cu şanse reale pentru accederea în turul doi şi a început o campanie extrem de vizibilă şi vocală, sloganul său fiind „Ştie, vrea, poate”.

Dacă Dolha s-a autoproclamat „adevăratul independent”, alt independent este consilierul local Vasile Vlaşin (36 de ani). Deşi este democrat-liberal, Vlaşin va candida ca independent, PDL alegând să susţină un alt candidat care la acea vreme nu făcea parte din partid. Campania lui Vlaşin este interesantă prin prisma faptului că încearcă să se detaşeze de partidul în care este înregimentat, atât prin slogan (unul neutru – „Mai mult. Mai bine. Împreună”) cât şi prin culoarea electorală (verde). Cei mai „vizibili” în acest început de campanie sunt Cătălin Cherecheş şi cei doi independenţi, Dolha şi Vlaşin.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă