» 172 unitati de invatamant din judetul Constanta intra in noul an scolar fara avize sanitare de functionare.
» In multe cazuri, peretii de rezistenta ai cladirilor sunt crapati, iar tavanele nici macar nu exista.
Pentru foarte multi elevi constanteni, prima zi de scoala va ramane o amintire trista. Stadiul actual al reparatiilor din foarte multe unitati de invatamant din municipiu si din judet nu este unul fericit, astfel ca mii de elevi si cadre didactice vor fi intampinati, astazi, de schele, ciocane, moloz si cutii de vopsea. Nici rezultatul controlului inspectorilor sanitari, din perioada 24 august-10 septembrie, nu este unul satisfacator. Din cele 548 de scoli constantene, 376 au autorizatii sanitare de functionare pentru noul an scolar 2009-2010, adica 68,61% din unitatile de invatamant. Vor incepe anul scolar 172 unitati scolare neautorizate, reprezentand un procent de 31,38%.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta spun ca in fiecare an constata, pe teren, aceleasi deficiente, care tin de lipsa surselor proprii de apa, programe de reabilitare nefinalizate, instalatii electrice invechite si uzate, fisuri ale peretilor de rezistenta sau tamplarie din lemn putrezita. In multe clase tavanul este in pericol de a se prabusi la primele ploi, iar destui elevi invata de ani de zile in aceleasi scoli darapanate. Reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) au anuntat ca toate unitatile de invatamant constantene isi vor deschide astazi portile, pentru a-si primi elevii si dascalii, cu toate ca reparatiile nu s-au incheiat.
Clase in foste grajduri
In aceste conditii, se va apela si in acest an scolar la solutii de compromis. Din cauza faptului ca lucrarile la noile spatii de invatamant se deruleaza in pas de melc, din lipsa fondurilor, scolarii din Pestera si Credinta vor invata in acest an scolar in Casa de Cultura, iar cativa elevi de la scoala din Castelu isi reiau locurile la PECO si IAS. Directorul scolii generale din Castelu, Antoaneta Prodan, spune ca pana acum la noua scoala s-au ridicat zidurile, s-au montat geamurile si acoperisul, insa mai sunt multe de realizat pentru ca elevii sa se poata muta intr-un spatiu adecvat.
Asa se face ca elevii din clasele II-IV care sunt inscrisi la programul after school isi vor pregati lectiile in benzinaria din sat, iar in fosta cladire a IAS-ului vor invata elevii care studiaza limba materna turca. In prezent, Primaria din localitate cauta un nou constructor pentru a continua lucrarile la scoala noua, insa bugetul acord pentru acest proiect de la Guvern, in valoare de 120.000 lei, se pare ca este insuficient pentru finalizarea acestei investitii. La scolile "Mihail Koiciu" si cea cu nr. 19 din municipiul Constanta dorinta cea mai mare a dascalilor si a elevilor este sa nu ploua in clase, dat fiind faptul ca reparatiile la acoperisurile celor doua unitati de invatamant bat pasul pe loc. La Colegiul National "Mircea cel Batran" elevi din doua clase vor invata in amfiteatre pana va fi gata parterul institutiei scolare.
La alte scoli, situatia este si mai rea, in sensul ca nu s-a miscat o piatra in curtea proprie toata vara. Astfel, in localitati precum Lipnita, Adamclisi, Viisoara si Nicolae Balcescu scolile nu au intrat in reabilitare, desi era nevoie. Cea mai veche cladire din judetul Constanta in care functioneaza o unitate de invatamant este liceul din localitatea Ostrov, cladire de circa 130 de ani, care asteapta si ea sa fie reabilitata si modernizata. In plus, se lucreaza si la aceasta ora in scolile din localitatile Casincea, Balcescu si Harsova.