25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSalvamar si posturi de prim-ajutor

Salvamar si posturi de prim-ajutor

Reglementarile adoptate recent de Executiv prevad obligatii si indatoriri pe care trebuie sa si le asume administratiile publice locale pe a caror raza se afla plajele cu destinatie turistica. Bugetele locale vor trebui sa aloce fonduri pentru infiintarea si functionarea serviciilor publice de salvare si a posturilor de prim-ajutor, sa asigure efectuarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajelor turistice. De asemenea, tot administratiile locale trebuie sa asigure ordinea si linistea publica prin intermediul politiei, jandarmeriei si gardienilor publici. Plajele turistice vor fi inchiriate din acest an in conditiile H.G. nr. 241/2006 de Directia Apelor „Dobrogea-Litoral” agentilor economici interesati sa obtina o concesiune pe zece ani care sa le permita recuperarea investitiilor pe care le vor face pentru a atrage cat mai multi turisti. Inchirierea bunului proprietate publica se va face prin licitatie, organizata in conditiile legii, cu posibilitatea prelungirii contractului de concesiune.

Bani albi pentru zile… reci

Sumele ce vor intra in conturile DADL au deja stabilita destinatia. Conducerea institutiei sustine ca protectia si conservarea plajelor litorale prin amplasarea panourilor de protectie impotriva eroziunii eoliene si executarea dunelor de nisip pe sectoarele de plaja ingusta este una dintre prioritati. Alte sume vor fi alocate lucrarilor de reabilitare a plajelor dupa sezonul rece, executarea tuturor operatiunilor de intretinere pe sectoarele ramase necontractate si lucrari de evacuare a algelor depuse la mal pe toata lungimea tarmului. Una dintre preocuparile conducerii DADL este promovarea de studii si proiecte privind stoparea proceselor de eroziune marina, actualizarea cadastrului, intretinerea axului cadastral, achizitionarea de utilaje specifice executarii lucrarilor de conservare si pregatire a plajelor. Punerea la dispozitia agentilor economici a caietelor de sarcini privind concesionarea plajelor este o operatiune ce va fi demarata la jumatatea lunii martie. Cei care se pregatesc sa participe la licitatie trebuie sa stie ca le sunt necesare autorizatii emise de autoritatea centrala pentru turism.

Sarcini pentru operatori

Inca de pe acum se stie clar care vor fi obligatiile pe care le vor avea concesionarii plajelor de pe litoral incepand din momentul in care au castigat selectia de oferte. Intretinerea si igienizarea zilnica a suprafetei inchiriate, mentinerea in buna stare de functionare a dotarilor de pe plaja, inclusiv a celor de agrement, asigurarea conditiilor sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja sunt trei dintre cele mai importante conditii, pe langa cele privind protectia mediului, pe care trebuie sa le indeplineasca cei care au obtinut dreptul de a exploata plaja.

Regim special la constructii

Noile prevederi legale in domeniul plajelor stipuleaza si regimul constructiilor. Din acest an numarul si destinatia acestora sunt limitate la module de grupuri sanitare, numai in cazurile in care nu pot fi amplasate in zona limitrofa, dotari pentru agrement specific plajei, posturi de prim ajutor si salvare, constructii si amenajari cu caracter provizoriu, demontabile. A fost introdusa si o noua categorie de constructii: instalatiile de captare a energiei solare, amplasate in zona bateriilor de dusuri.

Amezi de zeci de milioane

Legiuitorul a prevazut sanctiuni pentru cei care incalca anumite prevederi. Sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 RON desfasurarea de activitati turistice pe plaja fara autorizatie turistica, nerespectarea obligatiei privind accesul liber pe plaja si libera circulatie a persoanelor, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a suprafetei inchiriate. In aceeasi categorie, cea a contraventiilor, au fost incluse nerespectarea prevederilor privind mentinerea in buna stare de functionare a dotarilor, neasigurarea conditiilor sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja, lipsa de interes in amenajarea plajei cu destinatie turistica la inceputul sezonului estival. Amenzile vor fi aplicate si administratiilor locale care nu vor asigura utilitatile de care trebuie sa beneficieze agentii economici care vor desfasura activitati pe plaja.

Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă