2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRuinele Balgradului, scoase la iveala in curtea Universitatii

Ruinele Balgradului, scoase la iveala in curtea Universitatii

» Vechea manastire a calugarilor augustinieni functiona chiar pe locul unde se inalta Universitatea din Alba Iulia

» Ruinele sunt vechi de 1.000 de ani si completeaza tabloul orasului medieval

» Cladirile medievale au fost ridicate in perimetrul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina

Vechea cetate a Balgradului isi dezvaluie, incetul cu incetul, secretele. Istoricii de la Universitatea 1 Decembrie 1918 au descoperit o portiune importanta a orasului medieval. Ei au aflat unde functiona, acum 1.000 de ani, vechea manastire catolica a calugarilor augustinieni. Descoperirile arheologilor arata ca nucleul orasului medieval a fost situat in castrul romanilor, refolosit de orasenii care au ridicat fortificatiile din Evul Mediu timpuriu. De asemenea, sapaturile arheologice au scos la lumina zilei si locuinte de mari dimensiuni. Dincolo de constructii, istoricii au gasit si obiecte care sugereaza aspecte din viata de zi cu zi a locuitorilor asezarii, din perioada migratiilor. De pilda, un pieptene de os sau un pahar de sticla, alaturi de o moneda din epoca regelui Ludovic cel Mare al Ungariei. Descoperirile ar putea fi pastrate in situ in constructia noului amfiteatru, protejate de o podea de sticla.

Arheologii din Alba Iulia au descoperit in curtea Universitatii 1 Decembrie 1918 o parte din vechea asezare a Balgradului.
Specialistii au identificat vechile anexe ale manastirii Augustine, o fantana medievala, locuinte, monede, ceramica si obiecte de podoaba.
Sapaturile au inceput in luna februarie a acestui an cu prilejul constructiei unui amfiteatru care urmeaza sa fie amplasat in curtea interioara a universitatii. Descoperirile au fost facute de catre studentii anilor I, II si III ai sectiei de Arheologie, sub indrumarea lectorului universitar Cristi Popa. Practic, este vorba despre vestigii inedite din Evul Mediu timpuriu care atesta evolutia Balgradului, asa cum se numea Alba Iulia odinioara.
Arheologii spun ca descoperirea este foarte importanta, din cauza faptului ca pana acum perioada respectiva lipsea din cronologia cunoscuta a orasului.
"Se stiau necropolele, dar nu se stia asezarea. Este foarte important pentru ce inseamna Balgrad – Alba Iulia de acum 1.000 de ani", a spus arheologul Cristi Popa.
Au fost descoperite mai multe nivele de locuire: ziduri, monede (dintre care una de la Ludovic cel Mare), o locuinta incendiata, un bordei de secol X de foarte mari dimensiuni, cu stalpi centrali, si locuinte cu paviment din materiale romane refolosite si o bratara de bronz, care a fost descoperita chiar ieri. santierul arheologic se afla in perimetrul fostului castru de legiune refolosit de populatia locala dupa retragerea romanilor. Arheologii au gasit acolo vechile anexe si o parte a manastirii Augustine, devenita ulterior Biserica Bathory.
Descoperirile ar putea fi pastrate in situ in constructia noului amfiteatru, protejate de o podea de sticla.

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...
Ultima oră
Pe aceeași temă