Din cauza gerului şi viscolului, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa înregistrează sute de solicitări.
Medicii constănţeni sunt extrem de solicitaţi în aceste zile cu viscol şi ger năprasnic. După cum a precizat directorul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, în ultimele trei zile au fost 777 de pacienţi la UPU care au avut nevoie de îngrijiri. Ortopedia rămâne secţia cea mai aglomerată. Sunt însă şi pacienţi cu probleme cardiace sau respiratorii. Afluxul de pacienţi a determinat suplimentarea paturilor pentru persoanele care au necesitat internare. De asemenea, a fost mărit numărul de locuri în saloane pentru 12 copii, majoritatea suferind de afecţiuni respiratorii. Au fost aduse paturi în plus şi pentru aparţinători – mame cu copii sub 3 ani.
Din cort la spital
În Unitatea de Primiri Urgenţe era ieri dimineaţă ca-n gară. Zeci de persoane aşteptau să fie consultate. Printre aceştia, peste 20 de cetăţeni de etnie rromă, din cartierul Palas, înfriguraţi şi înfometaţi, sosiţi cu o seară în urmă la Camera de Gardă, unii cu copii sugari în braţe. Rromii au declarat că locuiesc în condiţii improprii. După cum a precizat directorul Dănuţ Căpăţână, acestora li s-a căutat un adăpost după ce au fost consultaţi. În plus, li s-a oferit ceai şi sandvişuri. „La UPU au ajuns 22 de persoane de etnie rromă, dintre care 14 copii şi 8 adulţi.
Au fost aduşi dintr-o tabără de corturi din Constanţa. Dintre aceştia, doi copii împreună cu mamele au rămas internaţi pe secţia de Pediatrie, iar ceilalţi au rămas în UPU pentru că nu au vrut să plece decât toţi odată într-un adăpost. Cu ajutorul Primăriei Constanţa, s-a găsit un loc astfel încât să plece cu toţii”, a spus dr. Căpăţână. Persoana care i-a însoţit pe rromi, cel care s-a recomandat a fi Ştefan Miron, preşedintele filialei judeţene a Alianţei Civice Democrate a Rromilor din România, ne-a spus că a fost solicitat de către aceste persoane îngheţate şi degerate să le ajute, iar într-o situaţie dramatică mai sunt cel puţin o sută de persoane care locuiesc în barăci, la marginea oraşului, fără apă şi curent, acum şi fără acoperişuri, din cauza viscolului. Preşedintele ACDR solicită în continuare ajutor autorităţilor locale.
Spitalul riscă amenzi
„Este o cifră foarte mare de prezentări la UPU. În momentul de faţă, secţia de Ortopedie lucrează peste numărul de paturi normate cu aproximativ cinci pacienţi, deci sunt cinci pacienţi în plus faţă de paturi. Poate oricine să vină să ne controleze, să ne amendeze. Nu putem să trimitem oamenii acasă imobilizaţi. Trebuie să stea în spital cel puţin câteva zile. Sunt unii care au necesitat operaţii. Noi încercăm să facem ceea ce se poate. Nu putem nici să îi mutăm pe alte secţii pentru că particularităţile ortopediei sunt unele care ţin de un grad foarte mare de sterilitate a mediului ambiant”, spune dr. Dănuţ Căpăţână, directorul Spitalului Judeţean Constanţa.