22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanul păpuşarilor

Romanul păpuşarilor

„Metamorfoza unui vis” este volumul care îşi propune să aducă în faţa publicului istoria de 55 de ani a Teatrului de Păpuşi din Constanţa.

 

Peisajul editorialistic dobrogean s-a mai îmbogăţit cu o carte de suflet pentru oraşul de la malul Mării Negre, lansată, sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană I.N.Roman. Este vorba de „Metamorfoza unui vis”, volum semnat de teatrologul Anaid Tavitian, în prezent secretarul literar al Teatrului de Stat. Cu acest prilej au felicitat-o pe autoare şi au depănat împreună amintiri de pe scenă sau din culise foşti şi actuali păpuşari.

Toţi cei prezenţi s-au arătat dornici de a răsfoi paginile care marchează, în premieră, 55 de ani de la  fondarea Teatrului de Păpuşi din Constanţa. „Această carte s-a născut dintr-o mare iubire pentru păpuşari. Aveam 22 de ani când am intrat în teatru şi am descoperit o lume cu totul specială. «Metamorfoza unui vis»  este un jurnal sentimental în care am adunat gânduri, portrete…Am vrut să fie o cărticică de suflet. Am scris aşa cum am simţit”, a transmis Anaid Tavitian.

Istoria primului teatru profesionist pentru copii din Dobrogea începe cu rememorarea întemeietorilor teatrului, Claudiu Cristescu şi Lucia Trotonghi Cristescu, apoi sunt evocaţi, cu multă căldură şi admiraţie, regizori, scenografi, sunt dezvăluite lucruri mai puţin cunoscute despre actori, dar şi momente inedite din spectacole. Anaid Tavitian, absolventă a Institutului De Artă Teatrală Şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, este licenţiată în Arte, specializarea Arta şi Metodologia Spectacolului, se mândreşte cu o serie de premii, diplome şi medalii acordate pentru implicarea în cadrul a zeci de festivaluri şi simpozioane.

A scris cronici de teatru, articole pe teme de istorie şi estetică teatrală. Cu  prilejul Semicentenarului Teatrului Dramatic Constanţa, Anaid Tavitian a primit diploma de Onoare Pentru Merite Deosebite în Slujirea Scenei Constănţene şi Medalia Aniversară.     

Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

VIDEO. Aurelian Temișan, reacție după ce Andreea Bălan a părăsit „Te cunosc de undeva”

Aurelian Temișan a vorbit pentru prima dată despre plecarea neașteptată a Andreei Bălan din emisiunea „Te cunosc de undeva”, unde au fost colegi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă