25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii si maghiarii, "impacati" de multiculturalitate

Romanii si maghiarii, „impacati” de multiculturalitate

CLUJ-NAPOCA. Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala din Cluj-Napoca a facut, ieri, cunoscute rezultatele cercetarii privind relatiile interetnice la nivelul orasului. Intitulat „Clujul multicultural”, sondajul de opinie a fost realizat in colaborare cu Primaria, intre 8-20 mai.
Proiectul a fost propus si finantat de fundatia germana „Friedrich Ebert”. Esantionul ales a numarat 818 de persoane, iar pentru etnicii maghiari, 337. Marja de eroare este de 3.4 la suta, dupa cum a anuntat directorul Centrului de Resurse, Salat Levente.
„Romanii si maghiarii au evoluat bine in ultimii ani, poate si din cauza unei schimbari in cadrul autoritatilor locale, odata cu venirea noului primar”, a afirmat sursa citata. Increderea reciproca a romanilor si maghiarilor este mai mare ca in urma cu cinci ani, chiar daca exista unele nuante diferite la aceeasi problema din chestionar, precum discriminarea pe baza etnica, politici locale de administratie etc.
Rezultatele sondajului vor fi evaluate de fundatia germana, care a pornit acest proiect in mai multe locatii din sud-estul Europei, din Romania fiind ales orasul Cluj-Napoca, mai mult sau mai putin intamplator. Evaluarea va fi corelata cu alte sondaje si va fi transmisa forurilor europene, dar si autoritatilor municipale, pentru o serie de dezbateri privind dezvoltarea locala, dupa care vor fi propuse Consiliului Local o serie de initative legate de relatiile interetnice si multiculturalitatea orasului.
„Ceea ce marcheaza multiculturalitatea unei comunitati urbane este, in primul rand, limba”, a adaugat Salat Levente, neexcluzand si aportul confesiunilor religioase. In final, acesta a afirmat ca, in urma acestor rezulate, spera ca municipiul Cluj-Napoca va deveni, in curand, un oras multicultural in adevaratul sens al cuvantului.

Cele mai citite

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...
Ultima oră
Pe aceeași temă