2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialRoger Mantu, mereu in cautarea fotografiei perfecte

Roger Mantu, mereu in cautarea fotografiei perfecte

» In 2009, artistul fotograf a explorat natura si viata salbatica de pe trei continente.

» Fotografia pestelui zburator va fi publicata si intr-un manual din Brazilia.

» Constanteanul a ajuns si pe Insula St. Helen, unde a fost exilat Napoleon.

Constanteanul Roger Mantu foloseste orice oportunitate de a calatori in jurul lumii pentru marea lui pasiune, fotografia Wildlife, cea care imortalizeaza viata salbatica. In studioul sau profesional din Constanta este implicat in diverse proiecte fotografice si publicitare. Cand vine vorba insa de organizarea unei expeditii, artistul se ocupa in amanunt de fiecare detaliu. Interesul pentru fotografie a prins contur dupa terminarea studiilor de Comunicare Vizuala in cadrul Facultatii de Arta "Blocherer Schule" din München, Germania. Produsele sale profesionale au ajuns in numeroase publicatii celebre precum FHM Germania, Luxury Magazine, Playboy sau Photomagazine. Hobby-urile sale sunt Art, Diving si Snowboard-ul.

In drum spre Polul Sud
"Antarctica" este cea mai recenta realizare a fotografului profesionist Roger Mantu. Dupa o asteptare de doi ani, el a reusit sa exploreze fascinanta lume de gheata de la Polul Sud. Pe 15 martie 2009 au inceput cele 50 de zile de aventura, cuprinzand trei continente, de la tarmurile de gheata ale Antarcticii pana la undele calde ale Ecuatorului. Aceasta expeditie extraordinara a insumat peste 13.000 de kilometri de fascinatie si noutate. "Expeditia a avut startul in Ushuaia, Argentina, sau Tierra Del Fuego (Tara de Foc) prin Drake Passage si Brown Bluff, unde am pus, pentru prima data, piciorul pe Continentul Antarctic. In zona Antarctica am navigat pe Marea Weddel, acostand pe insulele subantarctice, printre care si Insula South Georgia.

 

De aici am pornit spre nord, catre apele tropicale ale Ecuatorului, oprindu-ne in drumul nostru pe insule uitate de lume, precum Gouth Island (considerata cea mai izolata insula din lume), Tristan da Cunha, Insula St. Helen, unde a fost exilat Napoleon, Ascension Island si, la final, in Insulele Cabo Verde din Africa", povesteste tanarul fotograf. Constanteanul a intalnit, in toata aceasta magnifica odisee atlantica, peisaje de o salbatica naturalete, locuri dintre cele mai indepartate si uitate de lume, adevarate extravagante de expresie si culoare pentru ochiul curios si dornic de aventura si noutate al oricarui fotograf pasionat de natura. Imaginile realizate fac obiectul unei expozitii si al unui calendar "Antarctica 2010".

Intalniri spectaculoase cu balenele ucigase
Detaliile din timpul calatoriei sunt unice. "M-a impresionat mult Insula South Georgia. Imaginati-va Alpii aruncati in mijlocul Oceanului Antarctic, dominati de ghetari cu o biodiversitate extraordinara. Insa pot spune ca intreaga expeditie a fost extraordinara, am avut intalniri spectaculoase cu balenele ucigase (Killer Whale sau Orca) sau balenele cu cocoasa (Humpback Whale) de care am reusit sa ne apropiem doar la cativa metri. Impresionanta a fost si Insula Gouth, care este considerata cea mai izolata insula din lume, fiind casa pentru mii de pasari si mamifere marine multe pe cale de disparitie. Tot aici cuibareste aproape toata populatia de Tristan Albatross", rememoreaza fotograful.

A reusit sa imortalizeze pestele zburator
Roger a petrecut ore-n sir observand pinguini imperiali si lei de mare. Dupa doua zile de panda la bordul vasului aflat in mars in sudul Atlanticului, el a reusit sa surprinda pestele zburator (Exocoetus volitans). "Fotografia face parte dintr-o serie intreaga de fotografii care au fost facute in decursul a doua zile in sudul Oceanului Atlantic. Este destul de greu sa-l prinzi pe lentila deoarece zboara doar atunci cand se simte in pericol si vrea sa scape de pradatori, in momentul cand bordul navei intra pe teritoriul lor atunci aveai ocazia sa-i prinzi in zbor si asta la intervale neregulate, totul fiind spontan. Trebuia sa stai in permanenta concentrat". Pentru aceasta poza, artistul a fost contactat de o companie multimedia din Brazilia, care realizeaza materiale didactice si educationale pentru scolari si prescolari. Tot atunci, a aflat ca mai sunt doar trei sau patru astfel de poze reusite cu un peste zburator in intreaga lume.

» Urmeaza Polul Nord
Expeditia pe cele trei continente din 2009 a fost organizata de olandezul Rinie van Meurs, cu o experienta de aproape 20 de ani in acest domeniu. Pe constantean, calatoria l-a costat 20.000 de euro, insa a meritat fiecare banut. "In 2010 pregatim o expeditie in zona Arctica la Polul Nord, calatorie care, alaturi de expeditia din Antarctica, va deveni subiectul unui album fotografic intitulat probabil "De la Pol la Pol", conchide Roger Mantu. Lucrarile fotografului profesionist roman pot fi admirate si pe pagina sa de internet www.rogermantu.com.

» "Portretul- robot" al unui explorator
Roger Mantu spune ca reusita in orice domeniu depinde foarte mult de pasiunea care te prinde. "In primul rand, PASIUNEA. Nu poti sa faci proiecte de amploare fara sa te implici 100%. Foarte importanta este si partea financiara. Proiecte de genul acesta implica costuri destul de mari deoarece e vorba de locatii departate si greu accesibile, la acestea se mai adauga si investitii in aparatura si echipament, iar majoritatea expeditiilor nu genereaza un venit ulterior. Ai nevoie si de conditie fizica, sa fii flexibil si, bineinteles, sa te documentezi bine", spune artistul.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă