Şefii Consiliilor Judeţene din Regiunea Centru au adresat o scrisoare dură conducerii Ministerului Finanţelor Publice. Ei spun că noile reglementări fiscale pun în pericol derularea unor proiecte europene.
Principala nemulţumire a preşedinţilor de consilii judeţene se referă la schimbarea cotei de prefinanţare pentru proiectele europene. Aceasta a scăzut de la 30 la sută la 10 la sută, ca urmare a adoptării unor ordine de ministru în luna iulie.
Ce vor preşedinţii
În acest context, Consiliul de Dezvoltare Regională Centru, format din preşedinţii celor şase consilii judeţene din regiune, precum şi dintr-o serie de primari, a solicitat ministrului Gheorghe Ialomiţianu să revină asupra celor două ordine de ministru. Scrisoarea a fost trimisă în contextul în care patru din cele şase judeţe ale regiunii sunt dominate de coaliţia PDL-UDMR.
„Ministerul de Finanţe a schimbat regula în timpul jocului, asta afectează în total 38 de proiecte din Programul Operaţional Regional (POR) pe nivelul Regiunii VII Centru, pentru că în contractul de finanţare figurează 30% ca prefinanţare, iar construcţia bugetară a Consiliului Judeţean, la fiecare Consiliu Judeţean, s-a axat pe acest 30%. Iar Ministerul Finanţelor a schimbat în iulie, prin două ordine de ministru, această cotă de prefinanţare şi a micşorat-o la 10%. Asta înseamnă că nu mai putem finanţa pe parcurs lucrări care sunt în derulare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sandor Tamas.
El a adăugat că, prin aplicarea acestor ordine, consiliile judeţene sunt în mare încurcătură, întrucât „la finele anului, nu mai avem posibilitatea de a reproiecta sau rectifica bugetul”.
Sandor Tamas a adăugat că „Nu mai avem de unde să luăm, nu putem să oprim lucrări în curs de finalizare şi în acest sens suntem deja aproape în imposibilitate de a plăti în timp lucrările effectuate”. În privinţa creditelor bancare, Sandor Tamas a spus că mai toate consiliile judeţene sunt în imposibilitatea de a mai lua credite bancare în acest moment al anului, pentru a finanţa proiectele deja începute.
El crede că o serie de proiecte importante pentru regiune ar putea fi abandonate.
„Creditele – în primul şi în primul rând este factorul de timp, nu mai avem timp să mai luăm credit, vă spun un exemplu – Consiliul Judeţean Covasna are un program în derulare, care vizează 700 de kilometri de drum judeţean, în valoare de 15 milioane de euro, care se finalizează în 5 ianuarie. Nu mai am timp să mai iau credit pe acest program”, a afirmat Tamas.
La rândul său, şefa Consiliului Judeţean Mureş, Edita Lokodi, a declarat că „ordinele Ministerului de Finanţe sunt împotriva legii după care funcţionăm”.
Nu au bani
Edita Lokodi a declarat că administraţia mureşeană nu are de unde să ia bani pentru a finanţa aceste proiecte.
„Noi de unde scoatem banii? Ne oprim cu alte lucrări? Ministerul Finanţelor, în loc să ne sprijine, ne blochează, noi trebuie să finalizăm până în 2013 proiectele. Avem proiecte majore, unul unde asigurăm cofinanţare de 50%, sper să nu ne răstoarne. Avem proiectul pe apă de 110 milioane (euro – n.r.), pornim cu contract de împrumut, că operatorul regional n-are banii – ce vom face dacă se răstoarnă? Mai avem proiectul de deşeuri de 50 de milioane de euro, cum să prevăd banii în buget, cu semn de întrebare?”, a spus Lokodi.