» Fosti si actuali angajati ai fabricii de lactate Sanlacta de la Santana de Mures reclama existenta unor conditii precare de igiena in cadrul procesului de productie. Corpul de Control al Prefecturii Mures a fost sesizat in legatura cu neregulile reclamate de angajati si a cerut un control amanuntit.
Productia de la fabrica de lactate Sanlacta de la Santana de Mures este pusa sub semnul intrebarii de un grup de fosti si actuali angajati ai societatii. Acestia au facut public un memoriu in care arata conditiile precare de productie, dar prin care acuza totodata conducerea societatii de o serie de abuzuri. "Suntem un grup de angajati si fosti angajati de la SC Sanlacta SA din Santana de Mures si dorim sa facem aceasta sesizare deoarece angajatii acestei societati au de suferit in urma abuzurilor de putere, iar clientii din cauza produselor care nu corespund standardelor cerute", arata semnatarii memoriului. Ei spun ca sunt "terorizati si stresati, amenintati, injurati si umiliti" si ca, pentru ca sunt foarte putini, nu au un program de lucru normal si sunt amenintati cu concedierea daca refuza sa faca ore suplimentare. "Muncitorii nu au voie sa aiba asupra lor telefoane mobile, nu pot vorbi acasa nici macar in pauza de masa si nici nu pot sa fie sunati.
Aceasta masura s-a luat probabil ca nimeni sa nu poata filma sau inregistra modul de ambalare a produselor", mai arata memoriul angajatilor. Ei sustin ca, din cauza lipsei de oameni, "sunt aduse femeile de serviciu sa ambaleze produsele". Cele mai grave aspecte relevate in memoriul mentionat vizeaza insa activitatea de productie a lactatelor. "Masinile sunt foarte vechi, de exemplu, masina de facut untul a fost folosita mai mult de o saptamana si ceva fara sa fie spalata dupa fiecare folosire, acoperita cu niste folie, iar a doua zi se dadea drumul la productie si tot asa timp de o saptamana si ceva, pana cand mucegaiul si-a facut aparitia, unde mai punem ca sunt foarte ruginite si poate intra in contact cu produsul", spun oamenii de la "Sanlacta". Ei mai adauga ca ambalarea produselor se face manual, iar oamenii in productie lucreaza fara manusi.
"Branza grasa si cea dietetica sunt una si aceeasi, doar se schimba ambalajul. Branza cu smantana Fagaras se ambaleaza la doua masini: la una se dozeaza o cantitate de branza, se pun in niste navete acoperite cu folie de nailon si daca se intampla sa cada ceva in pahar se scoate cu mana afara si se continua ambalarea", spun oamenii. Ei mai sustin ca telemeaua si casul sunt puse la uscat pe scanduri mucegaite, dar si ca "toate produsele care sunt aduse inapoi din magazine, cum ar fi cele expirate, se desfac si se pun in vane si se face branza din ele in loc sa fie aruncate". Memoriul a ajuns si pe masa prefectului de Mures trimis de liderul CNSLR-Fratia Mures, Calin Orlando Cocis, care solicita interventia autoritatilor de control. Asta, in conditiile in care, spune Cocis, "in ultimii doi ani nici o echipa de control nu a intrat in fabrica".
Seful Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Mures, Liviu Todoran, a confirmat ca memoriul a ajuns si la institutia pe care o conduce. El a spus ca, pana acum, din partea consumatorilor nu s-au primit reclamatii in legatura cu calitatea produselor "Sanlacta". Reprezentantii SC Sanlacta SA nu au vrut sa comenteze acuzatiile. Insa nu le-au mai permis celor doi angajati sa mai intre in unitate. Acestia sunt banuiti ca au facut publica situatia din fabrica si au fost concediati.