15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRevelionul integrarii

Revelionul integrarii

Gata! S-a terminat! De la 1 ianuarie, capitala, marile orase, dar si ultimele catune de pe harta devin europene. Vorba unui prieten: ne integram in Europa, desi facem parte din ea de cel putin doua mii de ani. Asta a fost soarta oazei de lati-nitate din mijlocul Balcanilor.
Reparata istoric de la 1 ianuarie, situatia va fi tratata, mai intai, intr-un stil caracteristic mioritic, cu mare chef mare. Cu siguranta, pana si Primaria din Prundu Bargaului asteapta cu nerabdare sa se arboreze steagul albastru cu stelute galbene, care vesteste integrarea, si sa dea tonul petrecerii satesti.
La Timisoara se lucreaza de zor. Piata Victoriei e un imens santier, porumbeii s-au „mutat” din fata Operei pentru ca acolo se instaleaza scene, iar fantana cu pesti a fost imbracata intr-un cub imens, pe ale carui laturi vor fi proiectate jocuri de laser si lumini in noaptea dintre ani. Municipalitatea, Prefectura, Consiliul Judetean sunt institutiile care promoveaza Revelionul, intitulat, sugestiv, „Undeva in Europa”.
Oamenii sunt asteptati sa vina si chiar s-au facut apeluri ca timisorenii sa nu-si uite cumva acasa sticlele de sampanie. Sa dovedim ca suntem deja euro-peni, si nu de ieri de azi, ci de cand toti investitorii veniti in Banat ne-au numit judetul „motorul integrarii Romaniei”.
Asta vor edilii, asta spera si timisoreanul de rand, care va lua drumul Pietei Victoria. Daca tot s-au cheltuit sute de mii de euro pentru o manifestare mai mult culturala decat, sa-i spunem, distractiva, atunci macar sa fie una de tinuta. Tocmai de aceea, politistii vor misuna in piata, atenti la tot si la toate.
Si pentru a se evita aglomeratia de dupa, municipalitatea a decis ca mijloacele de transport in comun sa circule pana la ora 4 a zilei de 1 ianuarie 2007. Reconcilierea aproape istorica intre autoritatile locale care concureaza la organizarea Revelionului Integrarii ar putea fi si ea un semn al schimbarii mentalitatilor, macar de dragul integrarii.
Se stie, tot anul, edilii n-au pregetat sa se „intepe” reciproc de cate ori au avut ocazia. Primarul Ciuhandu s-a certat si cu prefectul Draganescu, si cu presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, iar ultimii doi s-au ciondanit intre ei, si asa mai departe. Consilierii judeteni si cei municipali s-au „rasculat” si ei in dese randuri in sedintele de plen, de o maniera care numai europeana nu se poate numi.
Sa speram ca noaptea dintre ani, cand vor ciocni cupele de sampanie in fata oamenilor care i-au ales – in chiar Piata in care s-a facut, in decembrie 1989, primul pas spre ceea ce devine, iata, aderarea la UE – va aduce intelegerea intre edili, spre binele Timisoarei sI al judetului.
Sa fie intr-un ceas bun.
La multi ani!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă