2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialReînvie învăţământul profesional

Reînvie învăţământul profesional

Sute de locuri sunt disponibile pentru viitorii elevi ai celor 27 de şcoli profesionale din Constanţa.

Unităţile de învă­ ţământ tehnologic constănţene sunt în prezent în plină campanie de promovare a  claselor profesionale care vor fi organizate începând de anul şcolar ­viitor.  La nivel local, inspectorii şcolari au aprobat înfiinţarea a 22 de clase de învăţământ profesional. Mai precis, este vorba despre 616 locuri disponibile pentru elevii care la sfârşitul acestui an şcolar vor încheia clasa a IX-a.

Potrivit unei detalieri pe unităţi de învăţământ, este vorba de 27 de şcoli profesionale si tehnice din municipiu şi judeţ care vor face înscrieri în domenii de calificare precum mecanică, agricultură, turism şi alimentaţie sau construcţii.

Dintre acestea, amintim ­Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu pentru calificarea preparator din produse carne şi peşte; Grupul Şcolar Independenţa (preparator produse din lapte), Grupul Şcolar „Lazăr Edeleanu” din _Năvodari (mozaicar-montator placaje), Colegiul Tehnic de Marină „A.I.Cuza” (lăcătuş construcţii navale), Colegiul „Dobrogea” Castelu (cofetar-patiser), Colegiul Economic Mangalia (vânzător în unităţi de alimentaţie), Liceul Teoretic Băneasa (lucrător în agroturism). 

„Elevii Grupului Şcolar «Dimitrie Leonida» vin la noi şi fac practică. În perioada de boom a pieţei auto, adică 2006-2008, pe piaţa auto din Constanţa chiar s-a simţit lipsa personalului pregătit, mai ales a ucenicilor. Văzându-i la lucru pe elevi, ne putem da seama care sunt cei care îşi doresc cu adevărat să facă acest lucru. În fiecare an, 1-2 mecanici au fost angajaţi din foştii ucenici. În perioadele cele mai bune au fost cam şase ucenici în practică la noi: doi mecanici, doi electricieni şi doi la tinichigerie. O problemă pe care am observat-o pe partea de învăţământ a fost că programa şcolară rămăsese foarte mult în urmă. Elevii erau pregătiţi după tehnologii de acum 20 de ani, iar în domeniul auto lucrurile au evoluat foarte rapid, mai ales în ultimii zece ani”, este de părere Liviu Bârsan, agent economic din Constanţa, reprezentant al pieţei auto. 

Bursă de 200 de lei

Pe perioada celor doi ani de şcoală profesională, elevii beneficiază de o bursă de ­studiu lunară în cuantum de 200 de lei, sumă ce poate fi ­suplimentată de agentul ­economic, dacă acesta este mulţumit de competenţa ­ucenicului. Şcolile profesionale vor pune accent în proporţie de peste 60% pe partea ­practică. În perioada 23 aprilie-7 mai, unităţile şcolare cu ofertă de învăţământ ­profesional ­aprobată vor ­elabora, ­împreună cu operatorii economici şi instituţiile ­partenere, procedura de selecţie şi tematica probelor de selecţie a elevilor care s-au înscris.

Cele mai citite

ANAF organizează webinarii pentru contribuabili în ianuarie 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă organizarea unei serii de webinarii în prima lună a anului 2025, destinate contribuabililor care doresc să afle...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă