Locuitorii comunei Tortomanu au fost nemultumiti de prestatia primarului Gheorghe Panait. Oamenii si-au pus semnatura pe tabelul prin care cereau conducerii prefecturii sa organizeze un referendum prin care primarul sa fie eliberat din functie.
Prefectul Danut Culetu a emis pe 22 ianuarie ordinul prin care organizarea consultarii populatiei se va desfasura pe 11 februarie. Este greu de imaginat ca un ales local in functia de primar renunta cu usurinta la fotoliul pe care s-a asezat ca urmare a exprimarii votului cetatenilor. Numai ca pe seama primarului Gheorghe Panait au fost puse mai multe fapte care aduc atingere intereselor comunei. Locuitorii nu au uitat ca ajutoare venite, cu ani in urma, din tari ale Uniunii Europene, ai caror beneficiari au fost scolile din localitate au disparut fara urma. Oamenii au vorbit, pe la colturi, ca primarul si-ar fi insusit toate bunurile in interes personal, pentru ca la unitatile de invatamant si la copii nu a ajuns nimic. Institutiile abilitate ale statului au fost sesizate cu privire la acest aspect si cerceteaza modul in care calculatoare, imprimante si alte bunuri s-au pierdut.
Comisia lucreaza
Prefectul judetului Constanta a declarat ca, imediat dupa emiterea ordinului Consiliul Judetean Constanta, au solicitat atat reprezentantului Guvernului in teritoriu, cat si instantei de judecata sa revoce documentul prin care s-au stabilit organizarea si data desfasurarii referendumului privind demiterea primarului localitatii Tortomanu. Motivele invocate in adresa se refera la incalcari privind competenta in ceea ce priveste emiterea ordinului.
Prefectul nu a facut pasul inapoi, iar instanta s-a pronuntat: documentul semnat de prefect este perfect legal, iar cetatenii din Tortomanu trebuie sa se prezinte la urne pe 11 februarie pentru a decide daca il mai vor sau nu pe Gheorghe Panait in fruntea comunei. In conditiile in care Consiliul Judetean, Consiliul Local Tortomanu si reprezentantul primarului si-au retras reprezentantii din comisia constituita la Prefectura Constanta, legalitatea acestei structuri este pusa sub semnul intrebarii.
Pregatiri de vot
Reprezentantii Prefecturii Constanta sustin ca tot instanta ar fi trebuit sa se pronunte in cazul in care cel ce face obiectul referendumului ar fi solicitat revocarea comisiei. Or, in acest moment nu exista vreun document oficial care sa demonstreze ca ar exista un demers in acest sens. In concluzie, comisia lucreaza. S-au stabilit locatiile pentru sectiile de votare din Tortomanu si Dropia, s-au confectionat stampilele si se vor tipari buletinele de vot in asa fel incat pe 11 februarie procedura privind organizarea si desfasurarea referendumului ce are ca obiect demiterea primarului sa se desfasoare in conditii normale.