Intr-o singura luna, cel putin zece afaceristi constanteni pierd investitii de ordinul sutelor de mii de euro in urma contractelor incheiate cu societati care apar doar pe hartie. Firmele-fantoma au devenit o adevarata molima in mediul de afaceri.
Contracte de zeci de pagini, garantii care depasesc cu mult valoarea operatiunilor si intalniri in localuri selecte alaturi de „lumea buna”. Totul face parte dintr-un scenariu bine pus la punct de tepari. Faptul ca de cele mai multe ori cei pacaliti isi dau seama prea tarziu ca au aruncat, de bunavoie, banii pe geam, pedepsele mici pe care le primesc si ca recupararea investitiilor este de cele mai multe ori imposibila, evazionistii actioneaza fara batai de cap. Dupa o lovitura de cateva miliarde, doi sau trei ani petrecuti in spatele gratiilor nici nu mai conteaza. Astfel, inainte de a incheia ceea ce pare a fi o afacere cu care te intalnesti o singura data in viata, expertii Minsterului de Finante recomanda luarea unor masuri minime de precautie. Analiza efectuata in cazurile intalnite a aratat faptul ca aceste firme au in comun mai multe trasaturi caracteristice care, in cazul in care sunt cunoscute, pot salva de la faliment investitorii. In primul rand, un grad ridicat de risc il au societatile care nu pot fi gasite in baza de date a ministerului sau care figureaza radiate, dizolvate din punct de vedere juridic sau cu intrerupere de activitate. Lipsa bilantului in ultimii ani, nepreschimbarea certificatului de inmatriculare ar fi trebuit sa duca la dizolvarea a aproape 200.000 de firme. Conform ultimelor statistici, acestea inca figureaza a fi in functiune, lucru care ar trebui sa ridice unele semne de intrebare.
Societati specializate
Pentru cei care au cazut in plasa evazionistilor, avand in vedere ca procedura de recuperare a banilor este un adevarat sport extrem, au luat fiinta firme specializare de „recuperatori”. Acestia se angajeaza sa faca toate demersurile necesare pentru rezolvarea litigiului economic. Astfel, fiecare caz este preluat de o echipa de avocati si juristi. Pe langa faptul ca administratorii nu trebuie sa mai faca nimic pentru recuperarea banilor, firmele de recuperatori mai au un avantaj, respectiv serviciile mai ieftine comparativ ce cele ale unui executor si faptul ca acesta solicita tot creditorilor sa descopere unde are tepuitorul conturile sau unde ii sunt bunurile. Totodata, plata serviciilor oferite de acest nou gen de societati se face numai in situatia in care banii care trebuie recuperati ajung din nou in contul pagubitului. In schimbul efortului depus, societatea incaseaza un onorariu cuprins intre 7% si 20% din suma de recuperat, in functie de valoarea totala a prejudiciului.
Profit 100%
Printre cazurile descoperite de politisti, se afla si operatiunea organizata de trei barbati din diferite zone ale tarii la Constanta. Pe numele acestora a fost retinuta comiterea infractiunilor de sustragerea de la plata obligatiilor datorate statului prin declararea fictiva a sediului social, fals intelectual la Legea contabilitatii, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale, tentative la inselaciune si fals privind identitatea. Andrei Vladut Ciobanu, de 22 de ani, din Roman, Ionut Adrian Ticau, de 36 de ani, din Ploiesti, si Daniel Ene, de 50 de ani, din Pitesti, figurau ca administratori ai mai multor societati comerciale din Constanta, firme care s-au dovedit a fi fantome. Demersurile facute de anchetatori i-au oprit pe acestia in ultimul moment sa incaseze un imprumut de patru miliarde de lei vechi si sa obtina peste 2.100 tone de motorina pentru bunkeraj. Cu ajutorul celor 14 firme, in perioada ianuarie-august 2006, cei trei au obtinut prin contracte abuzive peste 24 de miliarde de lei vechi.