4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialRecord de mandate, criza de idei

Record de mandate, criza de idei

Judetul Alba are in acest mandat un numar-record de reprezentanti in functii publice inalte la Bucuresti. Ministri, secretari de stat si sefi de agentii guvernamentale au fost propulsati politic de la nivel local, in fruntea diferitelor ins-titutii publice, pe salarii mari si facilitati asemenea. Prestatia acestora in folosul judetului ra-mane, insa, un mare semn de intrebare.
Reprezentantii judetului in functiile publice inalte de la Bucuresti sunt fie foarte discreti, fie nu se pot lauda cu ceea ce au facut pentru cei care i-au trimis acolo. Pentru prima data dupa Revolutie, un numar mare de politicieni din Alba au „prins” un loc „caldut” la Centru, in institutiile publice.
Cea mai importanta pozitie ii revine ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, care este si presedintele filialei PNL din judet. Dupa ce a fost numit in aceasta functie, acesta a incercat sa isi aduca si alti colegi in posturi importante. Astfel, l-a promovat pe fostul sau sef din cadrul Uzinei Mecanice Cugir, Mihai Nicusor, ca director general la „Romtehnica”, o companie nationala, avand ca obiect de activitate exportul de armament, aflata in subordinea Ministerului Apararii.
Totodata, unul dintre principalii finantatori ai organizatiei judetene a PNL, Ioan Lazar, a fost si el numit director al Directiei Management Contracte – Departamentul pentru Armamente din cadrul MApN, dupa ce in prealabil a trecut printr-o functie de conducere la RAPPS, de unde a plecat in urma unui conflict cu PD.
Cei trei nu au reusit sa faca mare lucru pentru UM Cugir sau pentru Fabrica de Arme din acelasi oras, firme care se zbat de la o zi la alta pentru a supravietui, in conditiile prabusirii pietelor externe de export de armament.
Desemnarea lui Atanasiu intr-o functie atat de importanta a insemnat un mare castig pentru PNL Alba. Acesta nu se poate lauda cu faptul ca ar fi sustinut proiecte importante ce ar viza dezvoltarea judetului, o unitate administrativ-teritoriala destul de saraca comparativ cu cele din jur.
Ministrul nu a oferit inca informatii legate de proiecte concrete initiate in scopul sustinerii unor comunitati din Alba. Neoficial, s-a auzit ca Atanasiu ar fi avut o contributie la alocarea unei sume mai mari in 2006 pentru reabilitarea drumurilor judetene.
De asemenea, tot ministrul Apararii a avut initiativa cedarii catre cateva consilii locale a unor imobile apartinand Armatei. Cel mai bun exemplu in acest sens este cedarea in administrarea CL Alba Iulia a unei suprafete importante din Cetatea „Vauban”, care completeaza suprafetele de teren si imobilele primite pana la sfarsitul anului 2004.
Acum, relatia lui Atanasiu cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, co-presedinte al Aliantei „D.A.” la nivel judetean, s-a inrautatit, astfel incat colaborarea dintre ei este aproape inexistenta.
O alta initiativa care a beneficiat de sprijinul ministrului Apararii ar fi donarea a cateva zeci de mii de obiecte de imbracaminte militara scoase din uz catre familiile sarace din mai multe localitati ale judetului.
Un politician care a devenit invizibil dupa ce a ajuns vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare este Dan Marcu, fost consilier judetean, ales pe listele PNL. Despre acesta nu s-a mai auzit nimic, de cand a fost numit. Desi este foarte laudat de colegii sai din PD, nici seful Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, nu pare foarte activ in favoarea judetului. Democratii au mentionat, insa, ca acesta face lobby pentru toate proiectele lor si a ajutat la infiintarea unor birouri de consiliere in mai multe orase.
Un alt personaj discret, mai ales dupa ce a ajuns la Bucuresti, ca presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, este Stefan Cosmeanu. Nici despre el nu s-a auzit ca ar fi facut mare lucru pentru judet.
Pe langa cei amintiti, „echipa” de la Alba mai cuprinde persoane aflate in functii din esalonul doi al ministerelor.
Eficienta acestora la Bucuresti poate fi pusa in directa legatura cu relatiile din cadrul Aliantei „D.A.” din judet. Liberalii au preferat functii la nivel central, pe cand democratii domina administratia locala si judeteana.
Din acest motiv, proiectele locale au din cand in cand nevoie de sustinere de la Centru. Acum, insa, liberalii si democratii sunt certati din nou, astfel incat colaborarea a fost intrerupta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă