13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRecord de candidati la UBB Cluj-Napoca

Record de candidati la UBB Cluj-Napoca

Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a avut de departe, ca in fiecare an de altfel, cel mai mare numar de candidati la sesiunea de admitere din iulie – august. 22.340 de tineri au candidat pentru specialitatile oferite de cele 21 de facultati componente ale UBB. Media numarului candidatilor pe un loc a fost de aproximativ de 5,4, nu cu mult diferit fata de cea de anul trecut. Au mai ramas locuri cu taxa si pentru sesiunea de admitere din toamna la unele specialitati din cadrul unor facultati cum ar fi Teologie sau Stiintele Educatiei.
La nivel de licenta, adica invatamant de zi, UBB a scos la concurs 4.725 locuri bugetate de la stat si 9.657 locuri cu taxe, care se situeaza, in functie de facultate, intre 400 euro si 600 euro pe an.
La Universitatea de Arta si Design, pentru cele doua facultati componente, Arte Plastice si Arte Decorative si Design, candidatii au concurat pe 120 de locuri bugetate de la stat si 160 de locuri cu taxa, care se ridica la 600 euro pe an. Pentru candidatii din Republica Moldova au fost puse la dispozitie patru locuri, insa doar unul a fost ocupat in sesiunea din vara. Rectorul institutiei, Ioan Sbarciu, a spus ca doar in 18 septembrie se va sti exact cati candidati vor participa in cea de a doua sesiune de admitere.
Totodata, din cei 12 candidati olimpici care au incercat sa intre la UAD, doar 9 au fost admisi, spre deosebire de Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, unde absolventii de liceu olimpici, adica cu rezultate notabile la concursurile nationale si internationale, sunt admisi direct pe locurile bugetate.
Singura universitate clujeana care da examene de admitere in toamna este Academia de Muzica „Gheorghe Dima”. Motivul este unul de ordin tehnic, dupa cum a declarat secretara institutiei, care a precizat ca fata de alte forme de invatamant superior, la cel muzical, repertoriul dat spre studiu pentru admitere este diferit fata de cel care l-au avut de pregatit candidatii pentru examenele de Bacalaureat, fapt ce necesita un anume timp.
Un numar de 212 locuri au fost scoase la concurs la Conservator, examenul de admitere incepand in 6 septembrie, si vor tine, in functie de programul fiecareia dintre cele patru facultati din cadrul academiei, pana in 13 septembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă