6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialRechinii si piranha, atractiile litoralului

Rechinii si piranha, atractiile litoralului

» Turistii pot admira, pe tot parcursul verii, o expozitie cu pesti rapitori.

» Rechinii care depasesc 1,5 metri ajung in acvariile din Miami, Statele Unite ale Americii.

Experienta unei intalniri fata in fata cu unele dintre cel mai periculoase vietuitoare ale adancurilor este, fara indoiala, una de neuitat. Expozitia de rechini si piranha este deschisa publicului interesat pana la sfarsitul sezonului si este gazduita de Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii Constanta. Cele trei incaperi special amenajate cuprind sapte rechini si 14 pirahna. Organizatorii evenimentului sunt de origine italiana si nu sunt prezenti in Romania pentru prima data. Proiectele lor au fost agreate de conducerea complexului, iar publicul s-a dovedit interesat sa descopere amanunte despre viata rapitorilor.

Acvariul este conceput din rezina sintetica si este consolidat cu fier. Oglinzile au o grosime de 50 mm. Pentru a garanta calitatea apei, un sistem de filtrare performant a fost studiat si instalat special. Capacitatea acvariului este de 30.000 litri de apa de mare si este echipat cu patru pompe aspirante de zece metri cubi pe ora, asigurand filtrajul complet al bazinului in mai putin de o ora. Temperatura apei trebuie sa fie neaparat de 24 de grade Celsius. Termometrele sunt puse langa filtre si permit incalzirea si reglarea apei din bazin. Pentru a stopa pierderea de caldura, incaperea este izolata.

Lumea oceanelor, o lume periculoasa
Prima cabina cuprinde specii de pesti piranha. Chiar daca sunt parte dintr-un grup, manifesta teritorialitate. In ciuda faptului ca impart un spatiu mai redus din acvariu, pot declansa batai sangeroase intre indivizi, mai ales daca au marimi diferite. Coabitatia cu ceilalti pesti este intotdeauna problematica si, in general, este de evitat. Numai cativa pesti-pisica, ce au pielea dura, pot rezista la dintele mortal al acestor pesti. Diversele specii traiesc in apele tropicale din America de Sud. Pentru cresterea unui grup mic de 3-4 exemplare este necesar un acvariu cu cel putin 120 cm lungime. In cea de-a doua cabina sunt expuse diverse specii de rechini, dar si multe panouri informative de unde se pot afla detalii despre rechinii-titirez, intunecat sau macrou. De asemenea, pot fi admirate, in vitrine special amenajate, maxilarele lor extrem de mari si puternice.

Atacul rechinului, intre joc si iluzie
In ultima incapere se gasesc cei mai mari dintre rechini, respectiv cei cu aripi negre. Acestia au marime variabila pana in trei metri, ochii rotunzi sau alungiti si, in general, fara pleoape. Fosele laterale sunt prezente, iar aripa din spate are un lob ventral bine dezvoltat. Pentru cei curajosi, aici pot intra in camera "Shark attack", acolo unde pot vizualiza, precum ii spune si numele, atacul unei rechin. Poze si informatii televizate sunt elementele care completeaza incursiunea in lumea adancurilor printr-un moment plin de adrenalina. In camera "buclucasa" nu pot intra persoanele care au probleme cu inima, femeile insarcinate si minorii. "Ne bucuram ca putem oferi turistilor, dar si locuitorilor din Constanta o ocazie extraordinara de a-i vedea pe rechini la distanta de un geam. Multumim directorului Complexului Muzeal pentru faptul ca ne-a pus la dispozitie spatiul in care sa ne desfasuram expozitia", completeaza Sonny Medini.

» Meniu cu pretentii
Frumusetea pestilor rapitori este si rezultatul unei bune ingrijiri din partea celor care ii cresc. Sutele de vizitatorii care trec zilnic privesc uimiti creaturile, insa putini dintre acestia cunosc dedesubturile unei astfel de expozitii. "Rechinii sunt hraniti cu 10 kilograme de macrou si calamari pe zi, in timp ce piranha mananca doua kilograme de piept de pui pe zi", a declarat Sonny Medini, organizator al expozitiei. Hrana este tinuta intr-un loc special, la o temperatura adecvata, astfel incat pestii sa aiba cele mai bune conditii pentru a se dezvolta armonios. Cel mai mare exponat are 1,8 m, insa Sonny Medini a explicat ca, in momentul in care rechinii depasesc dimensiunile de 1,5 m, sunt schimbati cu pui. Proiectul are la baza o colaborare cu acvariul din Miami, acolo unde ajung pestii care capata dimensiuni prea mari pentru a putea fi transportati in cadrul caravanei.

Cele mai citite

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Bulgaria, pe cale să adopte moneda euro din 2026. Guvernul pregătește cererea oficială

Bulgaria are toate șansele să adere la zona euro pe 1 ianuarie 2026, având în vedere performanțele economice recente, potrivit unei analize realizate de...

Donald Trump, gata să revină în Biroul Oval: Vrea să semneze 100 de ordine executive

Donald Trump a anunțat că va semna un număr record de ordine executive în prima zi de la preluarea mandatului, conform surselor citate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă