» Nici un titlu de proprietate pentru terenurile statiunii de cercetare.
» Comisia locala va fi parte in procesul intentat beneficiarilor legilor fondului funciar.
de mai bine de o luna de zile, la Valu lui Traian se vorbeste numai despre aplicarea legilor fondului funciar si ale proprietatii. Pentru beneficarii actelor normative este o perioada grea: exact cand credeau ca asteptarea lor va lua sfarsit, au constatat ca institutii judetene si reprezentante ale statului se opun ca ei sa isi primeasca drepturile. Pamantul pe care l-au muncit bunicii si parintii lor risca sa ramana, in continuare, la stat din motive pe care nu le mai inteleg. In momentul in care au aflat rezultatul alegerilor din 2004 au crezut ca se va sfarsi si asteptarea lor. Din ’90 incoace oamenii tot asteapta sa-si primeasca inapoi pamantul ce le-a apartinut. Cu stupoare au constatat ca promisiunile guvernantilor nu vor fi respectate. Mai mult chiar, documente ce au fost emise de institutii ale statului risca sa fie anulate. Motivul invocat de unii dintre reprezentantii autoritatilor este acela de a apara cercetarea, in cazul de fata, in domeniul pomilor fructiferi si vitei de vie. Oamenii sustin ca drepturile lor au fost incalcate ca urmare a motivelor invocate in sprijinul unei cauze care, pana nu cu mult timp in urma, parea sa nu fie o problema din moment ce comisia judeteana de fond funciar si restituirea proprietatii validase, in urma cu luni de zile, hotarari ale comisiei locale Valu lui Traian privind terenurile administrate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Viniviticola. Dintr-o data, reprezentantii Consiluilui Judetean Constanta si al Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au cerut membrilor Comisiei Judetene sa ceara fostilor proprietari sa prezinte si alte documente, in afara de cele existente deja la dosare, care sa faca dovada proprietatii.
Legea, aplicata dupa ureche
Aberatia consta in faptul ca, in conditiile in care in Dobrogea nu a exisat un registru carte funciara care sa contina date privind proprietarii, oamenii nu au la dispozitie decat actele de la fostul CAP in care exista precizari legate de terenurile pe baza carora acesta s-a constituit.
Aceleasi prevederi legale s-au aplicat si pentru alte localitati din judetul Constanta atunci cand a fost vorba despre retrocedarea terenurilor din patrimoniul Administratiei Domeniilor Statului pe care isi desfasoara activitatea statiuni de cercetare. Dintr-o data, nimic din ce a functionat pentru altii nu mai este valabil pentru fostii proprietari, sau mostenitorii acestora, ai terenurilor de la Valu. Pana acum doar cei care au facut dovada vechilor amplasamente au primit titluri de proprietate si au fost pusi in posesie. Aproape 1500 de oameni se afla acum in asteptarea unei hotarari judecatoresti care sa faca lumina: terenurile ori raman la statiune, ori se pun la dispozitia comisiei locale pentru punerile in posesie. Oamenii au considerat ca doar unindu-se vor putea rezolva problema. La sfarsitul saptamanii trecute s-au strans cu sutele pentru a stabili ce au de facut in continuare. Prin actiunea depusa la instanta de conducerea statiunii se cere anularea a sute de titluri de proprietate admise pana acum. In aceste conditii, fostii proprietari sunt hotarati sa apeleze la toate mijloacele ce le stau la dispozitie pentru a beneficia de drepturile pe care le confera legea.
Cu jalba-n bat
In acest scop si-au desemnat zece reprezentanti care se vor ocupa de initierea demersurilor pe la institutiile statului: de la Presedintia Romaniei si Guvern, pana la structurile din teritoriu. Beneficiarii legilor proprietatii sustini ca se pregatesc de rascoala, asa cum s-a intamplat in 1907.
Oamenii nu exclud nici posibilitatea altor actiuni de protest, mai ales ca stiu ca documetele care fac dovada proprietatii nu pot fi anulate decat in anumite conditii. Se pare ca prin actiunea in instanta nu inseamna decat tragere de timp. Oamenii considera ca vor avea castig de cauza dar din nou rabdarea lor este pusa la incercare prin demersurile conducerii statiunii. Beneficiarii terenurilor sustin ca interesul este mare pentru ca una dintre cele mai importante cai de acces pre Portul Constanta urmeaza sa treaca prin aceasta zona ceea ce ar insemna ca statul ar urma ca pamantul sa fie cumparat la pretul pietei, afacere ce ar fi profitabila pentru cei care detin acum controlul asupra terenurilor.
» Contra curentului
Solicitarea de anulare a titlurilor si sistarea procesului de punere in posesie ii afecteaza direct pe beneficiarii legilor proprietatii. Daca se ia in calcul si promisiunea actualei guvernari de a trage linia sub acest capitol, concluzia nu poate fi decat una singura: lipsa de responsabilitate a celor care s-au angajat sa finalizeze aplicarea legilor proprietatii si care au promis ca vor face dreptate intr-o zona sensibila. Oamenii arata cu degetul spre autoritatile judetului care au demonstrat ca nu le mai reprezinta interesele.
» Comisia locala, parte In proces
Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, spune ca nu va mai face nici un fel de declaratie pana cand nu se va finaliza actiunea in instanta. Comisia locala se va constitui parte in proces alaturi de beneficiarii legilor proprietatii. Edilul comunei sustine ca legea este foarte clara: titlurile de proprietate nu pot fi anulate decat daca exista o solicitare din partea primarului, prefectului judetului, Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii sau a titularului documentului. In cazul Valu nu exista cereri ale nici unuia dintre cei nominalizati in lege.