3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul gigacaloriei: promisiuni, atacuri, facturi-record

Războiul gigacaloriei: promisiuni, atacuri, facturi-record

Constănţenii sunt în stare de şoc! Dacă pe luna noiembrie, au avut de plătit mai puţin, pentru decembrie au de achitat facturi enorme la căldură pentru apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit celor de la CET, cel mai mare consum facturat în decembrie a fost de aproximativ două gigacalorii pentru un apartament, pentru fiecare abonat casnic în parte. Î

În concluzie, cu sau fără repartitoare, constănţenii trebuie să scoată din buzunare sume colosale. Dacă până anul trecut oamenii reuşeau să-şi plătească facturile şi să se descurce cât de cât şi cu celelalte plăţi pe care le aveau pe cap, acum sunt de-a dreptul îngroziţi. Administratorii de bloc spun că este vorba de o creştere a facturilor de aproximativ 20-30%. Spre exemplu, asta înseamnă că pentru un apartament cu două camere factura a ajuns la 350-370 lei. Costurile depind însă şi de alţi factori, cum ar fi izolarea blocurilor sau repartitoarele. Aşa se face că pentru o garsonieră, preţul variază între 200 şi 300 lei, pentru un apartament cu două camere, între 350 şi 400 lei, iar pentru unul cu trei camere, între 400 şi 600 de lei.

Pentru patru camere, facturile au urcat în multe cartiere spre 700 lei şi chiar 900 lei. „La noi la bloc, în zona ICIL, s-a afişat întreţinerea pe decembrie acum două zile. Vă daţi seama ce înseamnă pentru nişte bieţi pensionari 500 lei? Este aproape toată pensia mea…Plus că în afară de dările către stat mai trebuie şi să mâncăm şi să ne cumpărăm medicamente”, ne-a declarat Mirela Panaite, o septuagenară. „În momentul în care s-a afişat întreţinerea pe decembrie am avut un şoc, pentru că am văzut că am de plată cam 400 lei numai pentru căldură. Întreţinerea cu totul ne-a venit în jur de 650 lei şi asta în condiţiile în care eu am un salariu de 1.000 lei şi doi copii de crescut. Nu ştiu ce-o să fac toată iarna, dar sper ca până la toamnă să ajung cu plata la zi”, a declarat Speranţa Moise. „Pe noiembrie, am avut de plată 290 lei la patru camere, dar factura pe decembrie e aproape de trei ori mai mare. O grămadă de bani!”, a mărturisit Ioana Costin.

Subvenţii pentru cei cu venituri mici

Conform datelor Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET), preţul de facturare a energiei termice furnizată populaţiei în sistem centralizat în municipiul Constanţa este de 341,91 lei/Gcal. Populaţia cu venituri mici primeşte subvenţii atât de la primărie, cât şi de la Guvern. Valoarea poate ajunge la 95,5% din preţul adevărat al facturii  pentru persoanele care nu au un venit mai mare de 150 de lei pe membru de familie. Guvernul compensează până la un venit de 786 de lei pe membru, dar Primăria Constanţa a majorat, de anul trecut plafonul până la 1.500 de lei pe membru de familie (sau 1.800 de lei, în cazul persoanelor singure), caz în care se acordă un ajutor financiar reprezentând 25% din valoarea reală a încălzirii.

Atac politic

Unele partide politice nu au ratat ocazia să sublinieze costul mare al preţului gigacaloriei. „Cetăţenii oraşului nostru sunt îngreunaţi în fiecare iarnă cu plata împovărătoare a agentului termic furnizat de CET prin intermediarul RADET, care are în administraţie punctele termice, gigacaloria din Constanţa fiind cea mai scumpă din ţară”, spune conducerea Partidului Forţa Civică din Constanţa. Aceasta atrage atenţia „asupra faptului că necesităţile elementare pentru a avea un trai decent nu reprezintă priorităţi pentru actuala administraţie şi acestea nu fac parte nici din agenda politică a guvernării USL”.   

Primarul Constanţei a promis anul trecut că va căuta soluţii pentru ca preţul gigacaloriei să scadă (oraşul este acum printre cele mai scumpe din ţară la acest capitol). „Privitor la încălzire şi la facturile din ce în ce mai greu de suportat, vă informez că, în această iarnă, costurile vor fi la fel cu cele din iarna trecută, primăria urmând să acorde aceleaşi ajutoare băneşti ca în iarna precedentă. Vă rog să solicitaţi, în funcţie de venitul pe membru de familie, acordarea subvenţiei corespunzătoare.

Pentru viitor, am convenit cu Guvernul Ponta ca CET-ul, deţinut momentan de stat – cel care vinde şi stabileşte valoarea atât de mare a gigacaloriei, să fie transferat la primărie, urmând ca, ulterior, printr-o investiţie privată în sistemul de producţie şi distribuţie a energiei termice, să reuşesc – şi vă promit acest lucru – să reduc valoarea facturilor tuturor”, s-a adresat Radu Mazăre locuitorilor, printr-o scrisoare expediată prin poştă, înainte de alegerile parlamentare. Şi înainte de alegerile locale, în iunie, declara acelaşi lucru: „Vreau să fac un CET nou, în aşa fel încât preţul gigacaloriei să fie mai ieftin şi, apoi, scade proporţional pentru toată lumea”. O altă soluţie era preluarea acţiunilor portului, banii din dividende urmând să acopere o parte din subvenţie. Proiectul prezentat de parlamentarii PSD înainte de campanie ar dura, teoretic, până la un an de zile.    

Cele mai citite

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă