» Viorel Micula a incercat sa anuleze in instanta numirea fratelui sau in functia pe care o are in cadrul firmei detinute impreuna
» Curtea de Apel Oradea a respins actiunea, astfel incat Ioan Micula ramane director la Transilvania General Import-Export
» Cei doi spun ca nu exista tensiuni la nivelul conducerii imperiului lor
Cearta intre doi frati foarte bogati: Viorel si Ioan Micula (foto-stanga, respectiv dreapta) si-au disputat in instanta diferendele care vizeaza functia de director general pe care o ocupa unul dintre ei. Viorel Micula, pentru ca el este fratele "contestatar", a incercat sa obtina in instanta anularea functiei de director general al Transilvania General Import-Export, detinuta de fratele sau Ioan. Potrivit acestuia, functia fratelui sau, obtinuta in urma fuziunii firmelor fiecaruia dintre ei, nu ar mai exista. Desi s-au atacat in instanta, cei doi frati sustin ca intre ei toate sunt bune si frumoase.
"Probleme sunt de cand te nasti pana mori, dar noi le solutionam. Ne certam si ne impacam de trei ori pe zi. Dar asta nu afecteaza cu nimic activitatea. Eu am 50%, el are 50%, nu putem sa actionam unul fara altul", a explicat, pentru Romania libera, Ioan Micula.
Cererea de anulare a numirii lui Ioan Micula in functia de director general al SC Transilvania General Import – Export, formulata chiar de fratele sau, Viorel Micula, a fost respinsa, la sfarsitul lunii trecute, de Curtea de Apel Oradea. Astfel, Ioan Micula ramane in continuare directorul firmei.
Transilvania General Import – Export a fost fondata in 1992, cand firmele celor doi frati Micula au fuzionat. Noua firma urma sa fie condusa de un comitet director format din cei trei asociati: fratii Ioan si Viorel Micula si varul lor, Calin Micula. Acum, Viorel Micula sustine ca functia de director general, detinuta de Ioan Micula inca dinainte de fuziune, nu mai este prevazuta in statutul firmei Transilvania General Import – Export, care ar trebui condusa de colegiul director.
In apararea sa, Ioan Micula a aratat instantei ca, in urma fuziunii, singura modificare adusa statutului a fost primirea lui Viorel Micula in colegiul director. Mai mult, Ioan Micula sustine, in adresa formulata catre instanta, ca nu poate fi actionat nici un membru al colegiului in instanta fara ca aceasta actiune sa fie aprobata de AGA.
"Am ramas director. Ne mai contrazicem si noi pe idei, unul vrea sa promoveze un anumit produs, altul alt produs", a declarat Ioan Micula. In ceea ce priveste problemele care ar putea exista intre el si fratele sau, el a comentat: "Probleme sunt de cand te nasti pana mori, dar noi le solutionam. Ne certam si ne impacam de trei ori pe zi. Dar asta nu afecteaza cu nimic activitatea. Eu am 50%, el are 50%, nu putem sa actionam unul fara altul".
"Totul s-a normalizat. Nu este nici o problema deosebita la nivelul conducerii companiei", a declarat si Viorel Micula.
Structura actionariatului societatii Transilvania General Import – Export arata ca Ioan Micula detine 47,48% din actiuni, Viorel Micula 45%, Rieni Drinks 5% si Eeva Micula, sotia lui Ioan Micula, 0,02%.
Anul trecut, pe rolul instantei a existat un dosar prin care cei doi intentionau sa isi imparta afacerile, dar acesta a fost retras.
Ioan Micula urma sa ramana cu alcoolul si partea de food, pe cand Viorel cu presa, hotelurile si sucurile. z
AVERE
In ultimele topuri, averea fratilor Micula era estimata la 770 de milioane de dolari. Ei se claseaza astfel intre primii zece cei mai bogati din Romania. La aceasta ora, fabricile detinute de firmele lor produc de la paste fainoase la bauturi racoritoare. Cei doi mai detin pe litoralul romanesc 12 hoteluri in statiunea Mamaia si un trust media care contine televiziuni nationale si locale, un cotidian central si doua cotidiene locale, posturi de radio nationale si locale. Fratii Micula au pus bazele afacerii in anul 1992, dupa ce s-au intors din Suedia, unde au fugit in anii ’80. Imediat dupa ce s-au intors in tara au infiintat cateva zeci de firme in domeniul alimentatiei publice.