1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRazboi pentru controlul patrimoniului ATCOM Sibiu

Razboi pentru controlul patrimoniului ATCOM Sibiu

Lupta pentru controlul activitatilor si patrimoniului Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) Sibiu a intrat intr-o noua faza, dupa ce echipa actuala de conducere, reprezentata de presedintele Ioan Hambasan, a fost puternic contestata in fata Centralei UCECOM de la Bucuresti. Mai mult, Hambasan insusi a fost acuzat de diverse afaceri personale cu patrimoniul asociatiei.
Un numar de noua presedinti de cooperative mestesugaresti din Sibiu au trimis Centralei UCECOM o serie de documente prin care il acuza pe presedinte de faptul ca dispune dupa bunul plac, alaturi de o echipa de apropiati, de patrimoniul asociatiei, in conditiile in care – cooperativa fiind – deciziile asupra instrainarii unor active ale ATCOM nu pot fi luate decat cu avizul Adunarii Generale a membrilor asociati.
Cei noua (din 14) presedinti de cooperative care s-au rasculat impotriva lui Ioan Hambasan (pe care, de altfel, tot ei l-au pus in functie in urma cu aproape trei ani) au trimis plangerile lor la UCECOM Bucuresti si au solicitat un control intern. O comisie a auditat activitatea presedintelui si, potrivit unor surse din cadrul asociatiei, in urma verificarilor s-ar fi gasit dovezi ca acesta ar fi procedat neregulamentar in cateva situatii in care au fost tranzactionate active ale ATCOM si fonduri ale asociatiei.
Nota de constatare incheiata la finalul controlului arata ca sub mandatul lui Hambasan, o parte dintre active au fost instrainate necorespunzator cu prevederile regulamentului de organizare al asociatiei si ca fondurile ei au fost folosite si pentru alte activitati decat cele prevazute in planurile de investitii proprii.
Intre cei care il contesta acum pe presedintele Cooperatiei sibiene se numara Aurelia Tesu (fost parlamentar, consilier local si vicepresedinte al filialei PSD, fosta colega de partid cu Hambasan care, la randul sau, a fost exclus recent din organizatia PSD Cisnadie) si Aron Belascu, fost senator PRM de Sibiu si fost presedinte al ATCOM.
In calitatea sa de presedinte al Cooperativei Mestesugaresti „Imbracamintea” (ce detine in judet o serie de activitati profitabile si imobile cu mare valoare de piata), Aurelia Tesu a devenit in ultima perioada unul dintre adversarii cei mai de temut ai lui Hambasan. La finalul lunii iunie, actualul sef al ATCOM a reusit sa convoace o Adunare Generala a membrilor (pe care contestatarii o considera nestatutara, deci fara valoare juridica) si sa obtina demiterea din functie a presedintei Tesu, de la „Imbracamintea”.
Ioan Hambasan a castigat, astfel, una dintre bataliile grele care se dau pentru controlul ATCOM si si-a asigurat cel putin inca o scurta perioada de liniste in aceasta functie. Un proces civil a intrat pe rol la instantele sibiene pe tema acestei decizii si nici una dintre cele doua tabere care se prefigureaza la nivelul ATCOM nu pare dispusa acum sa cedeze. Mai mult chiar, „luptatorii” se indarjesc si, potrivit unor surse, in perioada urmatoare pe linia frontului pentru controlul asociatiei va fi scoasa artileria grea.
Mizele acestor lupte interne intre presupusi parteneri cu drepturi egale sunt venituri de miliarde de lei din productia si comercializarea unei game largi de produse de consum, de la globurile pentru pomul de Craciun (produse artizanale care, potrivit surselor noastre, au o piata asigurata de desfacere pentru cateva zeci de ani in Statele Unite, dar si in tara) pana la produse din piele si textile, articole de imbracaminte de serie sau creatii vestimentare de inalta clasa, ce ajung ulterior sa fie comercializate sub titulatura unor cunoscute marci internationale.
Daca mai adaugam faptul ca ATCOM si membrii sai detin in zone bine pozitionate din municipiul Sibiu si din alte localitati din judet diverse spatii comerciale, de productie sau rezerve de teren, putem intelege de ce nici una dintre cele doua tabere nu se arata dispusa sa cedeze controlul prea usor.

Cele mai citite

NATO a anunțat că va întări prezența sa în Marea Baltică

NATO a anunțat vineri că va întări prezența sa în Marea Baltică, după ce s-a suspectat un act de sabotaj asupra unui cablu subacvatic...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă