Paul Cononov, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ne-a declarat ca vanatorii fac presiuni foarte mari pentru a fi ridicate restrictiile privind capturarea vanatului. AJVPS si celelalte asociatii care au in administrare fonduri de vanatoare in Delta sustin ca motivul care a generat interzicerea vanatorii in aceasta zona, respectiv aparitia gripei aviare, a disparut si ca atare nu se mai justifica interdictia. Printr-un ordin semnat de ministrul Gheorghe Flutur, s-a interzis vanatoarea la Tulcea pentru prevenirea raspandirii gripei aviare, intrucat pasarile ar putea fi purtatoare ale virusului H5N1. Testele de laborator au confirmat existenta virusului la mai multe pasari salbatice capturate sau gasite moarte.
Reamintim cazurile de la Ceamurlia, Maliuc, Popina si Golful Musura, unde mai intai s-a descoperit gripa aviara la lebede sau rate salbatice si apoi au inceput sa moara si orataniile din curtile localnicilor.
Cu jalba-n protap la minister
Vanatorii sustin ca autoritatile au declarat judetul Tulcea liber de gripa aviara in urma aplicarii unor masuri drastice de ucidere a pasarilor domestice si de dezinfectie.
Guvernatorul Cononov a mai declarat ca a luat act de solicitarea facuta de asociatiile de vanatoare, dar nu este in masura ARBDD sa ia singura o hotarare in acest sens. Solicitarea vanatorilor tulceni a fost inaintata la Ministerele Agriculturii si Mediului.
Pana acum insa cele doua ministere nu s-au pronuntat. Veterinarii si ornitologii resping ferm redeschiderea activitatilor de impuscare a pasarilor salbatice.
Pericolul nu a trecut
Reprezentantii din Tulcea ai Societatii Ornitologice Romane spun ca, atata timp cat specialistii nu s-au pronuntat definitiv asupra gradului de infestare a pasarilor salbatice cu virusul H5N1 si a imunitatii acestora la respectiva boala, ar fi o greseala grava sa fie reluata vanatoarea. Marian Avram, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, ne-a declarat ca, formal, s-au indeplinit conditiile care ar putea conduce la anularea ordinului ministerial, dar pericolul gripei aviare nu a trecut. Pasarile migratoare care ierneaza de obicei in Delta s-au deplasat spre sudul Marii Negre, dar se vor intoarce cand se va incalzi vremea si gripa aviara poate reizbucni oricand. In primavara va incepe migratia spre Delta Dunarii a pasarilor de vara, care ar putea fi purtatoare de gripa aviara. Ca urmare, impuscarea pasarilor salbatice ar fi un risc major de raspandire a acestei boli foarte periculoase.