H5N1 a speculat mentalitatea inapoiata a oamenilor, cat si a cadrelor medicale. Lipsa puturilor seci pentru depozitarea cadavrelor, miile de caini comunitari si comertul fara aviz veterinar si act de proprietate au contribuit la explozia focarelor de gripa aviara. Cum aceste lucruri nu erau de ajuns, crescatoriile de gaini nu respecta nici cele mai elementare norme de protectie impotriva virusurilor.
„Situatia grea, provocata de gripa aviara, este abia la inceput”, declara George Ursuleanu, care a profesat medicina veterinara timp de mai bine de 50 de ani in cele mai importante crescatorii de animale din judetul Constanta. „In momentul de fata se poate spune ca impactul gripei aviare este asemanator cu cel al pestei porcine africane”, a mentionat acesta. Astfel, este cunoscut faptul ca animalele din Africa rezista acestui virus si la efectuarea analizelor se descopera intr-o forma latenta, care nu provoaca pierderi mari in randul acestora. Problema, insa, se schimba radical in momentul in care pesta porcina africana ajunge la animalele din Europa. In acest caz mortalitatea ar fi de 100%. „Acelasi lucru se intampla si cu gripa aviara. Virusul a convietuit in forma latenta la pasarile salbatice, apoi a trecut foarte usor la pasarile de curte provocand o mortalitate de 100%. Cu toate acestea, in randul pasarilor migratoare, mortalitatea a fost redusa”, a declarat Ursuleanu. Raspandirea rapida a bolii a fost cauzata si de faptul ca Romania se afla pe traseul pasarilor care pleaca in Africa si in nordul Europei, transmitand astfel infectia atat la plecare, cat si la intoarcere.
Pericolul cainilor comunitari
O alta cauza a raspandirii rapide a virusului a fost si faptul ca, in Romania, cresterea pasarilor in sectorul privat este o exploatare rustica, respectiv lasate libere pe drumuri si in apropierea baltilor. Mai mult de atat, lipsa de puturi seci pentru arderea cadavrelor si distrugerea lor a facut ca populatia sa arunce pasarile moarte in drum sau la marginea satului. De aici cainii vagabonzi si cei lasati liberi peste noapte, odata intrati in contact cu cadavrele, transmit virusul de la o curte la alta. „Cainii comunitari sunt un adevarat pericol pentru crescatorii de animale”, a mentionat George Ursuleanu. Asa cum au putut transmite foarte usor virusul gripei aviare, ei sunt purtatori de boli care fac pagube insemnate in fiecare an. Printre cele mai frecvente sunt turbarea, chistul hidatic (care se transmite printr-un vierme intestinal care paraziteaza la caine si infesteaza curtile si pasunile), toxoplasmoza (se ia de la caine cat si de la pisica si produce cicatrici pe retina sau, in cazul femeilor insarcinate, chiar avorturi). „Din aceasta cauza, in tarile dezvoltate, s-au impus crescatorilor de caini vestitele lopatele si pungi de plastic”, a mentionat medicul veterinar.
Mentalitate criminala
„Este periculoasa mentalitatea inapoiata a oamenilor si chiar si a cadrelor de specialitate. Cresterea pasarilor in sistem industrial necesita masuri de securitate exceptionale avand in vedere ca sunt adevarate vulcane de infectie. Protectia trebuie asigurata atat din interior, cat si din exterior, efectuandu-se zone de protectie in apropierea combinatelor, astfel incat sa se evite accesul altor animale. Existenta mai multor cladiri constituie un risc in plus. Platforma de la Brasov a fost o adevarata bomba atomica in difuzarea gripei aviare. Nu se poate ca un combinat sa fie lasat fara veterinari”, a continuat Ursuleanu. Totodata, gripa aviara s-a raspandit rapid si din cauza circulatiei pasarilor care, in momentul de fata, este foarte deficitara. La fiecare colt de strada se vand animale fara certificate de la veterinar sau de proprietate, din aceasta cauza furturile se mentin si la un nivel ridicat. Daca aceste norme elementare ar fi fost respectate, situatia in momentul de fata ar fi fost cu totul alta. Referitor la modul in care se actioneaza in focare, medicul Ursuleanu, care are la activ combaterea a doua focare de febra aftoasa, a spus ca „este o munca epuizanta. Ii compatimesc pe cei care lucreaza in activitati de combatere. Din cate am vazut pana in momentul de fata s-a actionat bine. Totusi discutiile referitoare la cat de buna este solutia folosita ar trebui sa inceteze avand in vedere ca substanta, inainte de a fi folosita, trece printr-o serie de teste foarte complexe”. Din cate isi aduce aminte, George Ursuleanu a declarat ca o situatie asemanatoare celei actuale a mai fost in 1920, cand s-a inregistrat o mortalitate crescuta atat in randul animalelor, cat si in randul oamenilor.