6.5 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialRamasitele fostului CAP din Radesti, vandute in secret unui angajat al Primariei

Ramasitele fostului CAP din Radesti, vandute in secret unui angajat al Primariei

Mai multi locuitori ai comunei Radesti (judetul Alba) s-au adunat, ieri, in fata Primariei, nemultumiti de rezultatul unei licitatii prin care au fost vandute ramasitele fostului CAP. Oamenii i-au reprosat primarului ca a organizat in secret licitatia, pe care a castigat-o chiar un angajat al administratiei locale, respectiv agentul agricol, si au amenintat cu blocarea drumului in zilele urmatoare.

Licitatie secreta?

Aproximativ 20 de persoane s-au strans, ieri, in fata Primariei Radesti pentru a protesta fata de modul in care autoritatile locale au vandut, printr-o licitatie suspecta, ramasitele fostului CAP, respectiv cateva silozuri si pompa de apa a satului. La licitatie s-au prezentat initial trei persoane, printre care si fratele primarului, care a fost, insa, descalificat.
Dintre cei doi ramasi, cel care a castigat a fost agentul agricol al comunei si angajat al Primariei, Ioan Moga, care a oferit suma de 67,5 de milioane de lei, cu doua milioane mai multe decat evaluarea facuta de o firma special angajata pentru respectivele active. Oamenii sustin, insa, ca licitatia a fost organizata in secret si ca nici unul dintre ei nu a stiut cand urma sa aiba loc.
Localnicii i-au reprosat primarului Aurel Lazar ca nu a anuntat public datele cu privire la vanzare. „Eu am fost la Primarie inainte cu cateva zile. Mi s-a spus ca nu se tine licitatia. Am fost refuzat de domnisoara inginera, spunandu-mi sa stau linistit ca ma suna ea sa imi spuna cand se tine. I-am cerut si domnului viceprimar sa ma lase sa platesc taxa de participare, dar nu a fost de acord”, a declarat Zoltan Silaghi, unul dintre fermierii din satul Leorint, localitate in care se afla activele respective.
Mai mult decat atat, oamenii au mentionat ca au primit informatii eronate de la reprezentantii administratiei locale, cum ar fi faptul ca evaluarea tuturor bunurilor ar ajunge la 500 de milioane, iar taxa de participare ar fi de 10 milioane.

„Nu mai aveti ce face!”

Satenii erau interesati si ei sa cumpere o parte din silozuri, insa nu au avut ocazia sa participe la licitatie. „Acum cu intrarea in Uniunea Europeana nu mai avem voie sa facem grajduri oriunde. Trebuie niste conditii speciale, nu pot sa imi fac grajd in curte”, a spus Teodor Chilut, un localnic interesat si el sa cumpere din active.
Primarul Aurel Lazar a declarat ca licitatia a fost perfect legala si ca oamenii nu mai au ce face. In prima faza, le-a spus oamenilor ca nu mai pot face contestatie, dupa care si-a amintit ca termenul legal nu trecuse si s-a razgandit.
Edilul a adaugat ca silozurile respective zac nefolosite de 16 ani, fara ca nimeni sa se fi interesat de ele si ca au mai fost scoase o data la licitatie, fara a putea fi vandute. In plus, potrivit lui Lazar, terenurile sunt revendicate de Biserica Greco-Catolica.
Edilul a respins toate acuzatiile pe care i le-au adus oamenii si a spus ca a pus afise in toate satele apartinatoare referitoare la licitatie, lucru pe care il poate demonstra cu martori, afise pe care satenii nu le-au vazut insa. Consilierul local Iacob Bucur a afirmat ca licitatia a fost aprobata in CL, dar ca punerea ei in aplicare revenea conducerii executive a Primariei.
Conflictul dintre localnici si autoritatile locale ar putea lua amploare. Acestia au amenintat cu blocarea drumului.

Cele mai citite

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Astronauți aflați în spațiu, mesaj de Crăciun – VIDEO

Patru astronauți ai NASA, aflați în continuare pe Stația Spațială Internațională (ISS), au trimis un mesaj de Crăciun din spațiu, după ce o misiune...

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă