3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialProteste-maraton în portul Constanţa

Proteste-maraton în portul Constanţa

După o zi de pauză, timp în care şi-au obţinut avizul necesar desfăşurării acţiunilor de protest, sindicaliştii s-au strâns în număr şi mai mare ca-n primele două zile.

 

Ieri dimineaţă, pe platforma din faţa Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) s-au adunat peste 300 de muncitori, de la diferite firme. Înarmaţi cu fluiere, portavoci, oamenii au strigat timp de o oră, de la 8.00 la 9.00 că nu‑l mai vor pe actualul director al CNAPMC, Aurelian Andrei Popa. „Vom protesta în continuu până pe data de 9 martie, dar săptămâna viitoare vom alege două zile  în care vom fi aici de dimineaţă până seara, pentru ca şi directorul general să ne vadă, nu numai şefii mai mici”, a declarat liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) Constanţa, Petre Costel.

„Ieşi afară, javră ordinară!”, „Popa, nu uita, APC-ul nu te vrea!”, „Nu ne mai luaţi banii pentru campaniile voastre politice”, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele cu care i-au aşteptat la muncă angajaţii pe mai marii societăţii. „Protestăm împotriva taxei de intrare în port, introdusă de conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, o taxă care, spunem noi, este anormală, pentru că noi venim la serviciu, nu la distracţie. La protest am venit pentru a ne susţine colegii, dar probleme avem şi noi la firmă destule, mai ales legate de criza economică”, a declarat liderul de la Frial, Gheorghe Petrică.

„La noi, problemele sunt legate de criza economică, a traficului şi a concurenţei neloiale. Cel mai grav este că agenţii ne impun comisioane de până la 40%-45% pentru manevrele pe care le fac, ceea ce este foarte mult. În plus, cheltuielile depăşesc lunar veniturile, iar firma merge în pierdere de ceva vreme”, a adăugat  Tiberiu Caramiciu, lider de sindicat la Coremar.  La rândul său, preşedintele sindicatului Umex, Vasile Ifrim, a spus că directorul CNAPMC, Andrei Popa este „distrugătorul de societăţi şi sindicate din portul Constanţa”. El este de părere  că sindicatele sunt văzute acolo ca oaia neagră a societăţii, de aceea nu vrea să-i vadă de nici o culoare. „La Maersk a desfiinţat societatea, la fel şi sindicatul, la Chimpex a omorât societatea, la Minmetal, din 300 de salariaţi i-a terminat pe toţi. În momentul de faţă, ne-a îngrădit dreptul de a veni liberi la muncă”, a subliniat el.  

Sindicaliştii spun că directorul face un abuz

„Cei de la APC nu vor să respecte dreptul salariaţilor de a veni la muncă cu propriile maşini. Toţi cei care suntem în acest port suntem angajaţi la societăţile care îi plătesc CNAPMC-ului chirie pe spaţiile pe care ne parcăm maşinile. Nu am auzit nicăieri în ţara asta pe cineva  care să perceapă salariaţilor taxe pentru că vin la muncă. Mi se pare un abuz. Directorul nu vrea să ne respecte acest drept câştigat în instanţă”, a precizat Silviu Stanciu, de la Sindicatul Liber al Decirom. 

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă