2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialPROTESTE cu fluiere şi VUVUZELE în faţa PREFECTURII SUCEAVA. Vezi ce NEMULŢUMIRI...

PROTESTE cu fluiere şi VUVUZELE în faţa PREFECTURII SUCEAVA. Vezi ce NEMULŢUMIRI au oamenii

Câteva zeci de disponibilizaţi de la societatea de termoficare Termica SA Suceava au protestat, marţi, din nou, în faţa Prefecturii Suceava, solicitând aplicarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind concedierile colective, informează Mediafax.

Foştii salariaţi ai Termica SA au avut vuvuzele şi fluiere şi au scandat „Hoţii” şi „Mincinoşii”. De asemenea, ei au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Toate promisiunile se dau la televizor”, „Austeritatea e o problemă, nu o soluţie”, „O justiţie independentă” sau „Dialog social real”.

Disponibilizaţii de la Termica SA au început protestele în urmă cu două săptămâni, organizând mitinguri atât în faţa Palatului Administrativ cât şi în faţa Primăriei Suceava.

Ei au primit autorizaţie pentru organizarea de mitinguri în faţa Palatului Administrativ între orele 10-12, până în 19 iulie.

Disponibilizaţii cer Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.

Foştii salariaţi ar fi trebuit să primească şi salarii compensatorii din partea societăţii, dar banii pe care municipalitatea i-a virat în conturile Termica SA au fost folosiţi pentru achiziţionare de certificate CO2.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna mai, planul de restructurare a societăţii, care prevede disponibilizarea a 295 din cei 569 de angajaţi, iar disponibilizaţii ar fi urmat să primească salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă. Salariaţii care au rămas în societate se ocupă de activităţi de distribuţie şi de asigurarea serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.

Autorităţile locale anunţaseră iniţial că angajaţii Termica SA care vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern, ca măsură de protecţie socială pentru persoane disponibilizate în urma unor concedieri colective.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare.

Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la sfârşitul iernii centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Cele mai citite

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă