20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialProtest al puscariasilor de la Penitenciarul Baia Mare

Protest al puscariasilor de la Penitenciarul Baia Mare

Cateva sute de detinuti de la Penitenciarul din Baia Mare (judetul Maramures) au protestat, ieri dimineata, impotriva schimbarii prin ordin ministerial a comandantului inchisorii, Ioan Marincas.
Condamnatii si-au intrerupt programul obisnuit si, in celule, au facut zgomot cu ajutorul obiectelor de uz personal, scandand in acelasi timp numele fostului comandant, schimbat prin ordin al ministrului, pentru management defectuos. De asemenea, oamenii au scris numele fostului comandant pe cearceafuri pe care le-au arborat la geamuri.
In zona penitenciarului au fost mobilizate importante efective ale fortelor de ordine: jandarmi, pompieri si reprezentanti ai Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide (DPIR), care au demarat negocierile cu reprezentantii detinutilor, pentru incetarea protestului. Autoritatile au anuntat totusi ca nu se dorea o interventie in forta, ci solutionarea pe cale amiabila a crizei.
Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ordinul de schimbare a comandantului nu va fi revocat ca urmare a presiunilor detinutilor. Decizia de schimbare a sosit, ieri, de la minister.
Surse oficiale din cadrul Prefecturii au declarat ca protestul detinutilor s-a potolit abia dupa ce fostul director al institutiei, Ioan Marincas, a discutat cu acestia si i-a convins sa renunte la actiune. La conducerea Penitenciarului a fost numit interimar, pana la organizarea concursului pe post, Georgel Span, seful unuia dintre departamentele interne ale inchisorii. In inchisoarea din Baia Mare isi ispasesc pedepsele peste 700 de detinuti.
Acesta este cel de-al doilea protest al unor detinuti din Transilvania in ultimele luni. In urma cu cateva saptamani, alti cinci condamnati din Penitenciarul Arad au petrecut o noapte pe acoperisul institutiei, protestand impotriva pedepselor pe care le considerau prea mari fata de faptele pe care le-au comis.

Cele mai citite

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă