1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialProiectul Rosia Montana - dezbatut la Cluj de experti din cinci tari

Proiectul Rosia Montana – dezbatut la Cluj de experti din cinci tari

Investitia miniera de exploatare auroargintifera de la Rosia Montana (judetul Alba) este unul dintre subiectele sensibile si de urgenta care vor fi discutate de catre specialistii romani, maghiari, slovaci, ucrainieni si sarbi in timpul reuniunilor organizate in cadrul proiectului multinational privind Strategia de Dezvoltare Durabila a Bazinului Hidrografic Tisa. Declaratia a fost facuta, ieri, de decanul Facultatii de Geografie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Pompei Cocean, in cadrul intalnirii de lucru cu experti din tarile mai sus mentionate, implicate in proiectul international, reuniune ce se desfasoara in aceste zile la Colegiul Academic din capitala Ardealului.
„In studiul de profil privind mineritul din bazinul Tisei, actual si de perspectiva, cu certitudine acest proiect va fi analizat. In proiectul nostru ne vom spune propria opinie despre semnificatia acestui proiect, in masura in care acel studiu de impact al firmei romano-canadiene "Rosia Montana Gold Corporation" prezinta garantiile care se impun. Mentionez ca va fi un studiu de mare profunzime din bazinul Tisei, in care sunt cuprinsi si Muntii Apuseni, iar proiectul minier de la Rosia Montana va avea un impact deosebit, nu numai local, ci si regional, sub acest aspect”, a subliniat decanul Facultatii de Geografie.
Subiectul central al reuniunii comisiei mixte si a grupului de experti pentru strategie durabila a Bazinului hidrografic al Tisei este acela de a fixa repere concrete de sarcini in timp, pentru realizarea proiectului in sine. Este cea de-a doua reuniune dupa cea desfasurata, in iarna, la Satu Mare.
„Prin acest proiect multinational, la care participa tari precum Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia, se doreste a se oferi un model european de dezvoltare durabila centrat pe un bazin hidrografic, bazinul Tisei, din toate punctele de vedere: adica al infrastructurii tehnice din teritoriu, al economiei, al aspectelor sociale, al aspectelor de mediu. Dezastrele ecologice de la Baia Mare (judetul Maramures), din urma cu cativa ani, care au afectat serios ecosistemul si acva-fauna raului Tisa, au constituit un semnal de alarma, iar toate datele vor fi introduse intr-o matrice a propunerilor care vor fi analizate in cadrul reuniunilor comisiei mixte a bazinului hidrografic”, a mai spus Pompei Cocean.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă