Proiectul care prevede construirea in municipiul Arad a celei mai mari Clinici de Oncologie din estul Europei risca sa nu se mai realizeze din cauza birocratiei si neimplicarii factorilor de decizie in materializarea acestuia. Viitoarea unitate ar reprezenta una dintre cele mai mari investitii din judetul Arad, valoarea acesteia ridicandu-se la 30 de milioane de euro.
Initiatorii acest proiect au afirmat ca pentru construirea unitatii medicale s-a ales municipiul Arad in detrimentul altor orase precum Szeged (Ungaria) sau Timisoara. „Alegerea Aradului pentru a oferi o locatie de constructie a acestui obiectiv ar fi trebuit sa devina o prioritate pentru autoritatile locale. Din pacate, de patru ani proiectul este blocat. Nu a fost alocat un teren pentru constructia obiectivului. De asemenea, proiectul zece la Ministerul Sanatatii in asteptarea unor aprobari si avize. Asta, poate si din cauza ca nici un factor local de decizie nu face lobby pentru obtinerea avizelor necesare demararii proiectului. Clinica de Oncologie ar respecta standardele Uniunii Europene si ar putea acoperi toata zona Euroregiunii Dunare-Mures-Tisa”, a declarat Claudiu Cristea, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, unul dintre initiatorii proiectului.
In urma cu doi ani, la Ministerul Sanatatii a avut loc o intalnire intre investitorii italieni, SC „Advanced Medicine Group”, principalul finantator al proiectului, si secretari de stat, in vederea obtinerii acordului privind inceperea lucrarilor la clinica. Cu toate ca s-au analizat atunci toate documentele depuse, a fost emis doar acordul de principiu, astfel ca lucrarile de constructie care ar fi trebuit sa demareze in luna februarie a anului 2004 nu au inceput nici pana acum, in conditiile in care la mijlocul acestui an era prevazuta finalizarea lor.
Investitia se ridica la suma de 30 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt din partea investitorilor italieni, iar trei milioane reprezinta contributia Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, partener in proiect. In conformitate cu cele declarate de coordonatorul proiectului, prof. dr. Gian Luca Valentino, date fiind structura clinicii si organizarea ei, pacientii vor putea beneficia de tehnica asistentiala la cel mai evoluat nivel international.