2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialProfesorii, transformaţi în recenzori

Profesorii, transformaţi în recenzori

Începând cu acest an, potrivit Ordinului de ministru nr.3064 din 19 ianuarie 2012, moda­litatea de înscriere a copiilor în ciclul primar se va simplifica. Reamintim faptul că introducerea clasei pregătitoare a fost motivată de necesitatea decongestionării grădiniţelor şi aducerea la acelaşi nivel a copiilor care încep ciclul primar.

Potrivit Metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I, fiecare locuinţă va fi arondată unei unităţi de învăţământ şi aceasta va deveni şcoală de circumscripţie. Datele copiilor cu vârste de 6 şi 7 ani vor fi adunate de către cadrele didactice care participă la recensământ şi vor fi ulterior predate electronic şcolilor de circumscripţie. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, dascălii din toate unităţile de învăţământ care au clase pregătitoare şi clase I participă la recenzare.

Nu este în fişa postului

Participarea cadrelor didactice la recensământ nu este însă obligatorie, spun sindicaliştii, pentru că această acţiune nu este menţionată în fişa postului. De altfel, această muncă nici nu este plătită. Liderul de sindicat de la Constanţa, Ioana Purcărea, este de părere totuşi că, „fiind în pragul descentralizării, toţi colegii noştri ar trebui să fie direct interesaţi pentru a atrage copiii în şcolile respective”. În situaţia neparticipării la recensământ, cadrele didactice în cauză nu vor fi sancţionate. Până acum, datele sindicatului arată că doar „3-4 oameni” şi-au exprimat dorinţa de a nu participa la această acţiune. Cu toate acestea, majoritatea profesorilor au participat la recensământ. Există chiar cazuri de profesori care au fost recenzori de la două sau trei şcoli, pentru că norma lor didactică se împarte între mai multe unităţi şcolare.

Cum se face înscrierea

Termenul-limită pentru recensământul copiilor care trebuie cuprinşi, din anul şcolar 2012-2013, în clasa pregătitoare şi clasa I este 19 februarie. Înscrierea se va face în patru etape, în intervalul 5 martie-9 mai. În această perioadă, şi şcolile constănţene urmează să fie arondate pe circumscripţii. Pe 21 mai, fiecare unitate de învăţământ va afişa listele finale cuprinzând copiii înscrişi în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Înscrierea copiilor se va face în urma completării de către personalul şcolii a unei fişe-tip, în prezenţa părinţilor. Completarea fişei-tip de înscriere se face la secretariatul şcolii la care este arondat părintele, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii. Procedura este valabilă şi pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ particular. După completarea de către personalul şcolii a fişei-tip de înscriere, părintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor.

La clasa pregătitoare va avea dreptul de a preda, conform le­­gii, orice cadru didactic care este calificat să predea în învăţă­­mân­­tul primar. Necesarul de cadre didactice va fi acoperit cu personal calificat. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înain­­te de începerea anului şcolar 2012-2013, de o formare specifică.

Copiii cu cerinţe educaţionale speciale pot fi înscrişi în învă­ţământul de masă sau în învă­ţământul special. Conform le­gii, în clasa pregătitoare din învă­ţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţio­nale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor legali instituiţi, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar.   Text Box:   

Cele mai citite

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....
Ultima oră
Pe aceeași temă