3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialProfesorii din Galati si Constanta vor greva

Profesorii din Galati si Constanta vor greva

» Majoritatea profesorilor din cele doua judete sunt hotarate sa organizeze mitinguri de protest si sa boicoteze tezele unice.

Sindicatele din invatamantul preuniversitar au organizat in perioada 2-10 aprilie un referendum al carui scop a fost stabilirea calendarului protestelor la nivel national. Presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) Galati, Valeriu Diculescu, a anuntat ca profesorii au optat pentru declansarea actiunilor de protest, respectiv organizarea unui miting si boicotarea tezelor unice. Din cele 5.012 cadre didactice, 4.589 (91,5%) au fost de acord cu organizarea mitingului, iar 4.026 (80,3%) au optat pentru boicotarea tezelor unice. Jumatate dintre membrii SIP, adica 2.488 (49,6%), au votat pentru intrarea cadrelor didactice in greva. "Aceste date au fost trimise la Bucuresti, unde Federatia Educatiei Nationale (FEN), federatia din care facem parte, va hotari exact modalitatea in care se vor desfasura actiunile de protest.

 

Orice actiune de protest se va realiza astfel doar cu acordul cadrelor didactice", a declarat Valeriu Diculescu. SIP are peste 5.700 de membri, fiind urmat in ierarhie de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, cu peste 1.600 de membri.
La nivelul judetului Constanta, din cei 7.400 de membri de sindicat au raspuns la sondaj 3.200. Presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, Ioana Purcarea, a declarat ca au optat pentru miting 50% din cadrele didactice, pentru boicotarea tezelor cu subiect unic –  51%, pentru declansarea grevei in luna iunie – 49% si pentru boicotarea examenului de bacalaureat – 52%. "Conform legii, trebuie sa avem 50% plus un vot. Ceea ce este foarte important este ca noi am suspendat negocierea contractului colectiv de munca si, suspendandu-l, ne inscriem foarte bine in Legea nr. 168 privind conflictele de munca, pentru a declansa legal de data aceasta conflictul de interese. Exista o degringolada totala in invatamant, motiv pentru care profesorii sunt decisi sa demareze actiuni sindicale in forta. La Constanta ne bazam pe 70% cadrele didactice, care opteaza in mod special pentru boicotarea tezelor si a sfarsitului de an scolar", a precizat Purcarea.

» Cadrele didactice cer 6% din PIB pentru educatie si majorarea salariilor, potrivit legii la finele anului trecut. Acestea nu accepta modificarile unilaterale la programa scolara si nici implicarea primariilor in procesul decizional din scoli.

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă