» Cotizatia minima este 20 lei, iar cea maxima are valoarea de 150 lei pe luna.
» Fondul social se poate lua ca imprumut de trei ori.
» La CAR se acorda si ajutor de deces de 25% din fondul acestuia si nu se percep comisioane.
Casa de ajutor reciproc (CAR) Invatamant din municipiul Constanta numara, in prezent, 2.393 de membri. "Au fost si mai multi membri, in urma cu vreo doi ani ajunsesem la 3.300. Unii s-au retras din diverse motive. Cei mai stabili sunt cadrele didactice cu traditie, deci persoanele mai in varsta care au prins aceasta metoda din timpurile mai vechi. Cei tineri nu prea inteleg sistemul, se inscriu putin mai greu, la fel, raman si mai greu in sistem. Au alte optiuni", precizeaza contabilul-sef CAR Invatamant Constanta, Mioara Prajisteanu.
Cum functioneaza sistemul
Dreptul de a se inscrie il au doar salariatii din invatamant, indiferent ca sunt titulari sau suplinitori. Mai exista filiale ale CAR si in judet. De exemplu, la Navodari, Valu lui Traian sau Cumpana. Sistemul se bazeaza pe economisire. Trebuie sa te inscrii, sa cotizezi intre 20 si 150 de lei pe luna. Valoarea cotizatiei a ramas ca anul trecut, avand in vedere criza economica si micsorarea salariilor. Dupa trei luni, se poate face un imprumut de trei ori fondul social pe care l-ai acumulat in acest interval. "Avem persoane care au fonduri si de peste 10.000 de lei si pot lua de trei ori acest fond, fara nici o restrictie", mai spune contabilul-sef.
Termenele de rambursare sunt diferite, in functie de suma, de la 12 luni pana la 48 de luni, la sumele mai mari. Dobanda la imprumut este de 1,5% aplicata la soldul ramas la imprumut in fiecare luna, adica 9,75% pe an. Un lucru foarte important pentru beneficiari este faptul ca nu se percep comisioane, iar banii se pot restitui oricand.
Concurent pentru bancile comerciale
Optiunea de a ramane membru CAR este benevola. De asemenea, se mai adauga un beneficiu. "In fiecare an, la banii care s-au strans se primeste un beneficiu la CAR, pentru ca, dupa ce se scad toate cheltuielile CAR-ului din anul respectiv, tot ceea ce ramane din veniturile noastre merge inapoi la fisa omului, intr-un procent. Anul acesta, acest procent a fost 8,75. Pentru un an de criza mi se pare un procent destul de bun care concureaza banca", explica reprezentantul CAR Invatamant. Cele mai multe imprumuturi se fac vara, atunci cand dascalii merg in concedii, dar si toamna, atunci cand se intorc din vacanta. "In decembrie 2009 am avut imprumuturi mai putine. Nu inteleg de ce. Probabil dascalii au asteptat al 13-lea salariu care nu a venit", completeaza Mioara Prajisteanu. In general, in fiecare luna se fac in jur de 100 de imprumuturi. In cazul decesului unui membru CAR, se acorda un ajutor de deces de 25% din fondul acestuia, procentul putandu-se modifica in functie de posibilitatile financiare ale CAR.
» Radacini din 1928
Casele de Ajutor Reciproc au aparut in Romania inca din 1722, iar sediul din municipiul Constanta functioneaza din 1928. "Istoricul CAR invatamant Constanta este putin mai lung. Este mostenitorul Bancii Invatatorului Dobrogean, care a fost infiintata in 1928. In momentul in care aceste banci cu caracter profesional au fost desfiintate, CAR invatamant a preluat atat mijloacele fixe, cat si activitatea fostei banci a invatatorului. De pe vremea acestei banci am ramas cu un sediu pe care in vremea comunistilor nu l-am putut folosi. Dupa Revolutie am intrat in posesia lui. O perioada indelungata a fost folosit impreuna cu ISJ Constanta, care s-a mutat ulterior. Spatiile excedentare le-am inchiriat, le-am renovat si sediul arata acum cu totul altfel", a conchis contabilul-sef.