» Cateva sute de agricultori din Constanta trebuie sa aduca bani de acasa pentru a returna valoarea subventiilor primite de la Guvern.
» In caz contrar, acestia risca sa nu mai primeasca subventii in viitor sau chiar sa fie dati in judecata.
Peste 400 de fermieri constanteni sunt obligati sa restituie contravaloarea bonurilor valorice primite pentru infiintarea culturilor agricole pentru ca nu au folosit samanta certificata sau nu si-au asigurat culturile. seful Serviciului Examinari Cereri din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta, Stere Pufleni, a declarat ca este vorba de sprijinul financiar care s-a acordat la hectar si a variat in functie de cultura (500 de lei pentru un hectar de grau, 400 de lei pentru un hectar de rapita si de 450 de lei pentru alte culturi). Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta a acordat pentru infiintarea culturilor agricole din toamna bonuri valorice pentru 280.000 de hectare in valoare de 130.810.009 de lei. Repartitia s-a incheiat la data de 15 iunie, dar imediat dupa aceea s-a constatat ca s-a constat ca mai multi fermieri din judet trebuie sa restituie bonurile valorice intrucat nu au respectat conditiile impuse de Guvern.
"Desi la primirea bonurilor valorice toti fermierii au fost informati cu privire la conditiile ce trebuie sa le respecte au fost si agricultori care nu s-au conformat. Dupa receptia lucrarilor de toamna s-a constat ca din cei 6.615 fermieri constanteni care au primit bonuri valorice 408 agricultori nu au respectat legislatia in vigoare", a precizat Stere Pufleni. Astfel, cei 408 agricultori pentru care au primit bonuri valorice in valoare de 949.049 de lei pentru cultivarea a 1.870 de hectare trebuie sa restituie contravaloarea bonurilor valorice. Din suma aceasta s-au restituit 355.264 de lei, astfel ca au mai ramas 387 de fermieri debitori la APIA Constanta cu o valoare totala de 571.686 de lei.
Topul restantierilor
Centrul Local Baneasa, cu 220.000 lei, se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste sumele de returnat. La mica distanta se afla Centrul Local Cogealac, cu 204.180 lei, si Centrul Local Medgidia cu 153.433 lei pentru circa 300 de hectare. Cei mai putini bani trebuie sa restituie taranii din zona Negru Voda care au de inapoiat 49.368 de lei pentru o suprafata de 99 de hectare.
"Marea majoritate a fermierilor care nu au respectat conditiile impuse sunt cei care nu au avut putere financiara sa isi asigure culturile si sa intocmeasca buletine de analiza la samanta. Acestia nu vor fi nevoiti sa plateasca nici un fel de penalizari, dar vor trebui sa restituie sumele pe care le-au primit initial", a conchis Stere Pufleni.