Toti cei cinci membri din cadrul Sectiei „Procurori” a Consiliului Superior al Magistraturii s-au aflat, ieri, la Bistrita pentru a vedea la fata locului cum isi desfasoara activitatea angajatii Ministerului Public din teritoriu. Acestia au fost insotiti de trei colegi din aparatul tehnic al CSM si de directorul adjunct al Institutului National al Magistraturii. Dupa ce au vizitat sediul procurorilor, reprezentantii de la Bucuresti si-au pus mainile in cap.
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunal, Zaharie Ionascu, oaspetii de la Bucuresti, aflati intr-un periplu pe la parchetele din tara, au sosit de dimineata si au tinut sa inspecteze sediul in care procurorii bistriteni isi desfasoara activitatea. Surpriza a fost mare cand au constatat ca „avocatii statului” din Bistrita lucreaza intr-un imobil degradat al Ministerului Justitiei, aflat in centrul vechi al municipiului si afectat de aceleasi neajunsuri de care sufera mai toate cladirile din zona.
„Nu le-a placut, au fost foarte dezamagiti. Starea imobilului este necorespunzatoare, deplorabila chiar, e igrasie si suntem inghesuiti. Sediul nu e amenajat si noi nici nu putem investi in el pentru ca apartine Ministerului Justitiei, nu ministerului Public de care tinem noi!”, a explicat Ionascu.
Daca judecatorii Judecatoriei Bistrita si cei ai Tribunalului isi desfasoara activitatea intr-un Palat de Justitie pavat cu marmura, confratii lor, procurorii, au ramas sa rezolve mii de dosare intr-un imobil degradat si care nici macar nu le apartine. De ani de zile conducerea acestor parchete se zbate pentru obtinerea unui sediu nou, insa pana in prezent fara nici un rezultat.
Nici la capitolul schema de personal procurorii nu stau prea bine. Daca la Parchetul de pe langa Tribunal sunt ocupate opt posturi din zece, la cel de pe langa Judecatoria Bistrita sapte din opt, la Parchetul din Nasaud lucreaza doar doi procurori, din cinci cat prevede organigrama, iar la cel din orasul Beclean doar trei din patru.