O initiativa salutara in orasul Cluj-Napoca: impulsul ecumenic, manifestat prin prezenta unui grup de 14 artisti din 8 tari (Italia, Slovenia, Serbia, Ucraina etc.), coordonati de parintele iezuit Marko Rupnik, care a decorat cu mozaicuri de mare valoare Biserica ortodoxa „Schimbarea la Fata”. Mozaicul, care impodobeste de cateva zile absida amintitei biserici, este in stilul splendidei capele vaticane „Redemptoris mater”, terminate in 1999, spre bucuria regretatului papa polonez, care a dorit-o ca demna de exercitiile spirituale ale ierarhilor. Rupnik si echipa sa au muncit trei ani ca s-o ofere la un moment aniversar lui Ioan Paul al II-lea.
O capodopera contemporana, nu ma sfiesc s-o spun, admirativ, convins dupa ce anul trecut am avut prilejul s-o vad, o capela aflata in miezul palatelor apostolice, rivalizand cu „stantele” (camerele) sau loggia, pictate de geniul lui Rafael, sau cu alte lucrari renascentiste. Numai ca avem de-a face aici cu gustul simplu al primului mileniu crestin, cu exigentele canonice bizantine, redescoperite de arta grupului de artisti de la „Centrul Aletti”, din Roma, atelier, editura si, nu in ultimul rand, casa a prieteniei ecumenice.
Preot, profesor la Institutul Pontifical Oriental, din Roma, artist unanim apreciat la Paris sau Lublijana, de unde provine, Marko Rupnik este autorul unor volume de teologie, traduse la Editura „Deisis” (ce-i apartine parinetelui ortodox Ion Ica jr. din Sibiu) sau la „Gutenberg”, editura foarte activa a preotului greco-catolic Silviu Hodis, din Tg. Lapus.
Printre alte titluri se numara „Discernamantul”, „De la experienta la intelepciune”, 2003, unele scrise in colaborare cu profesorul si cardinalul Thomas Spidlik, vizitator si conferentiar in orasul nostru acum cativa ani. Asadar, avem de-a face cu o lucrare de mare valoare estetica si teologica, o reprezentare a Maicii Domnului, care, deasupra altarului, isi indreapta ochii mari spre credinciosi, soptindu-le parca: „nu va temeti, pe nava care strabate marea agitata, se afla la carma Fiul Meu”.
Asa ii marturisea artistul italian Mitropolitului Bartolomeu, cel care a binecuvantat toate eforturile de inzestrare a bisericii cu un mozaic splendid, posibil prin eforturile parohului si ale consilierilor parohiali, ale credinciosilor.
In aceeasi zi, alt gest ecumenic, PS Florentin, episcopul greco-catolic unit de Cluj-Gherla, a participat, alaturi de ierarhul ortodox, la sfintirea monumentului dedicat luptatorilor anticomunisti, de la intrarea in parcul orasului. Biserica poate mijloci apropierea intre membrii viitoarei Europe extinse.
Colaborarea cu artistul Silviu Oravitzan, cel care a executat iconostasul bisericii, s-a dovedit un exemplu de ecumenism prin arta. De altfel, el a aparut alaturi de Rupnik la Muzeul de Arta, joi, in ziua incheierii mozaicului absidei.
A fost o reusita intalnire cu publicul clujean, invitat de directoarea Livia Dragoi, cu excelenti vorbitori, Mitropolitul Bartolomeu, Ioan Ica jr., Radu Preda, despre semnificatia colaborarii prin arta la unitatea crestinilor, despre innoirea artei ecleziale, de azi, cu un bun inceput la Cluj.
Un dialog al artei si credintei – 2007, cand, se stie, Sibiul va fi capitala culturala a Europei, ne va rezerva, sunt convins, alte convergente ecumenice, prin arta cu amploare vizionar-religioasa a celor doi artisti amintiti.