Ion Ionita, primarul localitatii Agigea, s-a prezentat pentru audieri la Departamentul National Anticoruptie Constanta. Acuzat de prejudicii in valoare de cateva sute de mii de euro, Ion Ionita se declara nevinovat si sustine ca a cazut victima jocurilor politice.
La apropape o luna dupa ce procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta si-au declinat competenta in fata DNA din cauza neregulilor grave descoperite, primarul Ion Ionita a fost chemat pentru audieri.
Seful DNA Constanta, Florin Tarnacop, a declarat ca timp de mai bine de cinci ore i-au fost aratate toate acuzatiile care i se aduc. „Desi i-am aratat dovezi clare care il incrimineaza, Ion Ionita s-a declarat nevinovat. Mai mult de atat, confruntat cu copii ale actelor distruse in urma incendiului de anul trecut, acesta a solicitat expertiza grafologica, spunand ca nu este semnatura lui. Acest lucru este insa imposibil, avand in vedere ca acest act este o copie”, a spus Florin Tarnacop.
Inainte de a intra in sediul Parchetului, primarul localitatii Agigea a declarat ca nu se face vinovat de nici o acuzatie care i se aduce si ca acest lucru este o actiune bine pusa la cale de dusmanii politici. In cursul zilei de ieri, Ion Ionita s-a prezentat iar in fata procurorilor DNA, de aceasta data pentru a aduce probe in apararea sa.
Afaceri cu pamant
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta care au instrumentat initial acest dosar sustin ca, prin procedee nelegale, Ion Ionita a determinat persoane indreptatite de a fi improprietarite conform fondului funciar sa vanda terenurile de pe raza comunei. Prin inducere in eroare sau amenintari, primarul este acuzat ca a cumparat pamant, prin intermediul lui Ion Sandu, la preturi de nimic, dupa care l-a vandut cu sume de cel putin zece ori mai mari. Familia Sasu urma sa primeasca un teren de doua hectare. Pentru ca i s-a spus ca acesta nu este productiv din punct de vedere agricol, ei au cedat terenul contra sumei de 100 de milioane de lei. Pamantul a fost vandut ulterior cu 200.000 de euro. In aceeasi situatie se afla si Garofita Teodorov, care a cedat in aceleasi imprejurari sase hectare de pamant cu 600 de milioane de lei. Agentiile imobiliare au cotat insa fiecare hectar la cel putin un milion de dolari. In acest dosar sunt formulate nu mai putin de 50 de plangeri impotriva primarului.
Incendiu salvator
O mare parte din documentele care l-ar fi putut incrimina sau care i-ar fi sustinut vinovatia au fost distruse insa intr-un incendiu suspect izbucnit la sfarsitul anului trecut in mai multe camere ale Primariei Agigea. Astfel, cateva sute de documente importante s-au facut scrum, desi erau depozitate in camere diferite, iar flacarile nu s-au extins dintr-o incapere in alta. Dupa ce au reusit sa stinga incendiul, pompierii au descoperit ca acesta a afectat doar doua din cele 10 incaperi existente, una dintre ele fiind chiar biroul primarului, in mai putin de jumatate de ora. Cateva minute mai tarziu, la fata locului a ajuns si Ion Ionita, care a declarat ca a fost anuntat de cativa localnici. Din cercetarile efectuate la fata locului, pompierii nu au putut da o explicatie logica referitor la modul in care s-a extins incendiul de la o camera la alta fara sa fie arse covoarele sau mobilierul. Singura varianta posibila, aflata inca in cercetare, este cea a unei maini criminale.
Operatiunea „Selgros”
Primarul localitatii mai este acuzat de politistii constanteni ca magazinul „Selgros” a fost ridicat pe un teren vandut abuziv de acesta. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor sustin ca Ion Ionita, la data de 17 mai 2002, prin intocmirea unor documente nereale, a pus in posesie, abuziv si nelegal, trei familii care nu locuiesc pe raza comunei cu teren arabil in suprafata totala de 11,5 hectare. Mai mult de atat, politistii spun ca in aceeasi zi Ion Ionita a fost imputernicit de proaspetii proprietari sa revanda terenurile catre „Selgros”, cu suma de 400.000 USD. Din analizele efectuate expertii au constatat ca prin aceasta modalitate Consiliul Local Agigea a fost pagubit cu aproape 13 miliarde de lei vechi.