5.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarul Dăneşan, condamnat penal

Primarul Dăneşan, condamnat penal

Judecătorii de la Curtea de Apel Mureş l-au condamnat la doi de închisoare cu suspendare pe primarul Sighişoarei, Dorin Dăneşan.

Unul dintre cei mai importanţi edili ai USL din Transilvania, Dorin Dăneşan, primarul Sighişoarei din anul 2000, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Decizia judecătorească a fost luată de magistraţii de la Curtea de Apel Mureş, care au judecat recursurile declarate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Dorin Dăneşan împotriva unei sentinţe a Judecătoriei Sighişoara, prin care primarul USL era condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Juriştii Prefecturii Mureş aşteaptă comunicarea oficială a sentinţei, pentru a vedea dacă instanţa a dispus şi alte măsuri sau nu. Potrivit avocaţilor consultaţi de România liberă – Ediţia de Transilvania-Banat, mandatul primarului încetează de drept doar dacă edilul este condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă. Însă, cum această pedepsă este suspendată, spun avocaţii, sunt suspendate şi efectele sale, cum ar fi cele legate de încetarea mandatului.

Dosarul în care a fost condamnat primarul Sighişoarei a pornit de la o concesiune a unui teren din centrul oraşului, de care a beeneficiat o firmă în care fratele său are interese. Dorin Dăneşan spune că este nevinovat, pentru că nu a existat nici un prejudiciu adus bugetului local. Mai mult, el a declarat că se va întâlni cu avocaţii săi, pentru a vedea dacă există motive pentru a ataca hotărârea pronunţată de judecătorii de la Curtea de Apel Mureş pe calea revizuirii. Însă revizuirea este o cale extraordinară de atac, care nu suspendă efectele hotărârii atacate şi care rămâne irevocabilă, definitivă şi executorie.

Ce spun magistraţii

Potrivit unui comunicat de presă emis de Curtea de Apel Târgu Mureş, primarul din Sighişoara, Dorin Dăneşan, a pierdut recursul împotriva sentinţei penale pronunţate în 22 noiembrie 2011 de Judecătoria Sighişoara, prin care era condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Atunci, sentinţa Judecătoriei Sighişoara a fost atacată cu recurs atât de Dăneşan, cât şi de DNA, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, în 7 martie, să caseze parţial hotărârea atacată şi să reţină cauza spre judecare. Completul de judecată a majorat pedeapsa la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac, sentinţa ar putea fi atacată doar cu revizuire.

„Condiţiile pentru revizuire sunt: dacă s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei, un martor, un expert sau un interpret a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauză, un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals, un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza sau când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia”, a declarat presei locale Anuţa Liliac.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Cosmin Blaga, a declarat, la rândul său, că a aflat de existenţa sentinţei, iar instituţia aşteaptă decizia şi motivarea.

Ce spune infractorul Dăneşan

În momentul pronunţării primei instanţe, primarul, care a devenit oficial infractor ca urmare a deciziei Curţii de Apel, spunea că acea concesiune – a unui teren pe care urma să se ridice o clădire – a avut girul secretarului, juristului şi şefului Direcţiei de patrimoniu din Primăria Sighişoara, iar el a semnat doar după ce aceştia au avizat documentele necesare.
„E vorba de o concesiune făcută către Banca Agricolă, care după câţiva ani a vândut concesiunea la Poştă, care a încercat să facă proiect pentru construirea unui sediu. N-au reuşit ceva timp, eu i-am rugat să urgenteze proiectul, că terenul era părăsit, era un loc viran, în centru. Au făcut un proiect, dar a venit altă conducere şi au constatat că n-au bani să facă construcţia singuri. Au spus că pot să se asocieze cu Brain, s-a făcut asocierea, urma ca în spaţiul care s-ar fi construit să funcţioneze Poşta în 50 metri pătraţi şi să se construiască patru săli de protocol, plus sală conferinţe, pe care să le folosească împreună. În campania din 2008 m-au acuzat contracandidaţii că îmi fac hotel cu fratele meu, a venit Corpul de Control de la Prefectură, nu a găsit nimic, apoi m-am trezit cu DNA, dar nu există nicio păgubire a bugetului local, nici un prejudiciu”, spunea Dăneşan, citat de Mediafax.

Dorin Dăneşan a fost trimis în judecată în anul 2009.

Instanţele au dispus desfiinţarea contractului de concesiune pentru terenul în cauză, dar nu au putut stabili nici un prejudiciu, pentru că reprezentanţii Consiliului Local nu s-au constituit ca parte civilă.

Primar de mai mult de un deceniu

Dorin Dăneşan este cel mai important ales local al USL din judeţul Mureş. El deţine funcţia de primar încă din anul 2000. În tot acest timp, Sighişoara a devenit principala redută politică a social-democraţilor din judeţ, în condiţiile în care Târgu-Mureşul este condus de un reprezentant al PDL, Dorin Florea, iar şefia Consiliului Judeţean este deţinută de un reprezentant al PNL, Ciprian Dobre.

Dorin Dăneşan a fost condamnat la închisoare cu suspendare

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă