Directia Apelor „Banat” (DAB) are aproape 50 de dosare pe rol pentru recuperarea datoriilor pe care mai multe societati si institutii publice din Timis si Caras-Severin le au pentru neplata facturilor la apa bruta. DAB are de incasat peste 24,6 miliarde lei vechi de la acesti datornici, iar restantele se intind o perioada de ani de zile. O situatie centralizata subliniaza ca cele mai multe datorii au fost acumulate in acest an, peste 14 miliarde lei vechi, in timp ce din anii trecuti raman de recuperat aproape un miliard de lei.
Lista debitorilor este deschisa de firmele din Caras-Severin, societatea „Aquacaras” Resita inregistrand debite de 5 miliarde lei. Situatia treneaza de ani de zile si in privinta Combinatului Siderurgic Resita, UCM Resita ori „Moldomin” Moldova Noua.
Numele cele mai cunoscute din Timis sunt „Meridian” Lugoj, primariile comunelor Beba Veche, Deta, Lovrin, Racovita, Recas, Varias, Gataia si Buzias, santierul din Banat al SC „Socot” SA Targu-Mures, SC „Drumuri Municipale” Timisoara si statiunea didactica a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.
Litigii prelungite mai multi ani
Datoriile judetului Caras-Severin reprezinta 61 la suta din debite, in timp ce debitele din Timis sunt de 37 la suta, iar cele din judetul Mehedinti – de 2 la suta. Institutia este subventionata de la stat, dar are si fonduri proprii, rezultate din aplicarea mecanismelor specifice gospodaririi cantitative si calitative a apelor.
Sistemul de contributii, plati si tarife se aplica tuturor utilizatorilor de apa, iar DAB este operator unic al resurselor din Banat. Fiecare operator trebuie sa plateasca un abonament pentru a utiliza aceste resurse natu-rale.
Cele mai multe procese deschise de reprezentantii directiei se afla inca pe rol, insa o parte din firme si institutii au intrat in executare silita, dupa procese care au inceput in 2002. Este cazul Primariei si Consiliului Local Otelu Rosu, a primariilor Oravita (Caras-Severin) si Cheveresu Mare (Timis) si Consiliul Local Herculane, precum si firme din Moldova Noua, Anina, Orsova, Brezeasca, Toplet si Almaj.
„Executarile silite le facem cu zgarcenie, pentru ca, la inceput, trebuie sa mai dam si noi bani, chiar daca, mai apoi, ii recuperam. Celor care nu au nici o firimitura de paine pe masa, ce putem sa le luam?”, a spus directorul DAB, Mihnea Stanca.
Potrivit sursei citate, situatia pare fara iesire pentru ca directia nu poate ordona inchiderea robinetului pentru aeste cazuri, demersul respectiv in-calcand legea. „Nici posibilitate tehnica nu avem de multe ori. Societatea „Aquacaras”, de exemplu, foloseste apa de la Combinatul Siderurgic si ar trebui sa intram pe domeniul lor pentru a sista apa”, a adaugat Stanca.
Datoriile se acumuleaza si din cauza ca unii primari nu recunosc datoriile create de predecesorii lor in functie, astfel ca nu le platesc, situatie intalnita si in cazul Primariei Otelu Rosu.
Regionala CFR nu vrea sa-si plateasca chiria
In topul datornicilor se afla si Regionala Timisoara a CFR, care refuza sa plateasca chirie pentru spatiile pe care le ocupa in Palatul Apelor. Imobilul a fost castigat, prin sentinta de-finitiva, de catre Directia Apelor „Banat”, insa departamentele Companiei de Cai Ferate mai spera ca situatia se va reglementa in favoarea lor.
„I-am convins cu greu sa isi plateasca si utilitatile, pentru ca stateau pe apa si caldura platite de noi. Acum au de achitat o chirie de 2,5 miliarde lei”, a mai spus Mihnea Stanca.