– Cladirea se afla intr-o stare avansata de degradare
Primaria din Arad a inceput procedurile de achizitie a cladirii in care a functionat primul teatru permanent din Romania. Imobilul, in prezent, se afla intr-o stare avansata de degradare.
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, urmeaza sa fie imputernicit pentru demararea procedurilor de achizitie a imobilului in care a functionat primul teatru din tara, alaturi de alte cladiri inscrise in lista monumentelor istorice a judetului. Primaria Arad mai vrea sa achizitioneze "Casa fostei vami", in care sunt in prezent spatii comerciale, "Turnul de Apa", unde acum se afla un restaurant si o galerie de arta, "Casa Iacob Hirschl", unde isi are sediul Casa de Cultura a Municipiului.
Cel mai vechi teatru din tara a functionat intr-un imobil, format din doua corpuri de cladiri, Casa Hirschl si Teatrul Vechi. Cladirea considerata primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul tarii noastre a fost construita in anul 1817, iar proprietarul ei a fost Iacob Hirschl. Primul eveniment de seama al teatrului, imediat dupa inaugurare, a fost prezentarea unui spectacol in limba romana, de catre elevii Preparandiei aradene. De asemenea, pe scena salii de spectacole au evoluat numeroase trupe de prestigiu si o serie de artisti, precum Derynne in 1818, Treuman in 1845 sau Johan Strauss fiul, in concertul din 1847. Totodata, au evoluat formatii teatrale romanesti, conduse de Mihai Pascaly si Matei Millo. In cadrul acestor trupe activa ca sufleur si poetul Mihai Eminescu.
Intentia autoritatilor aradene este de a restaura cladirea in care a functionat primul teatru permanent din Romania si sa-i redea aspectul initial. Urmasii fostului proprietar Iacob Hirschl au spus ca sunt de acord sa renunte la cladirea teatrului vechi, contra unei sume de bani.