Primarul comunei Tarlisua, Stefan Perhaita, a recunoscut, joi, ca a ratacit avertizarea meteorologica care anunta doua zile de furtuni si vijelii in judetul Bistrita-Nasud. El sustine, insa, ca localnicii stiu de la radio si televizor ca vremea va fi instabila in intervalul urmator.
„Nu am fost ieri (miercuri – n.r.) aici si nu stiu ce s-a intamplat cu hartia, cine a preluat-o, dar nu trebuie sa ne facem probleme, fiindca in general populatia este instiintata. Ii anuntam pe oameni din gura in gura si cand se trage clopotul de la biserica e semnal de alarma, toti stiu cum sa reactioneze. Cei care stau departe sunt anuntati prin intermediul telefonului mobil mai nou”, a spus edilul.
Localnicii l-au contrazis, insa, pe primar fiindca – sustin ei – daca ar fi stiut ca vine o viitura in 20 iunie, ar fi incercat sa-si salveze cat mai multe bunuri, documente si animale. „Nu ne-o anuntat nimeni, trebuia sa vina macar cineva de la Primarie sa le spuna la oameni ca vine vreme rea”, a spus o localnica.
„Nu ne-o anuntat nimeni. Daca stiam si prima data, ne feream, mergeam la deal, luam animale, salvam ceva”, a afirmat, la randul sau, un barbat.
De cealalta parte, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor din judet, Filip Moisil, a declarat ca in proportie de 80-90 la suta se tine cont in teritoriu de avertizarile trimise. „Autoritatile se constituie in comisiile pe care le au la nivel local si, conform avertizarilor pe care le primesc, trebuie sa-si faca datoria”, a spus acesta.
Ca sa poata supraveghea mai bine zona, conducerea Companiei Nationale „Apele Romane” a solicitat o suma de 5 miliarde lei vechi, bani de la buget, pentru achizitionarea unei statii hidrometrice, dar deocamdata nu a obtinut decat promisiunea ca o va primi.
In 30 de judete ale tarii vor fi precipitatii abundente, intensificari ale vantului, vijelii si chiar caderi de grindina, se anunta intr-un comunicat, remis, de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Judetele afectate vor fi Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Braila, Buzau, Botosani, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iasi, Ialomita, Ilfov, Mures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea, Vaslui, Vrancea si municipiul Bucuresti.
In intervalul mentionat vor fi averse si intensificari temporare ale vantului in majoritatea regiunilor. Local, cantitatile de apa vor depasi 30 -35 de litri pe metrul patrat in Oltenia, Moldova, sudul si estul Transilvaniei, iar izolat in Carpatii Meridionali si Orientali vor fi cantitati de apa peste 60 de l/mp. De asemenea, exista riscul de cresteri de debite si niveluri.