Ştergerea datoriilor spitalelor din România promisă de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, nu funcţionează în cazul Preventoriului TBC de la Gorneşti care funcţionează într-un castel al familiei nobiliare Teleki. Astfel, instituţia sanitară, aflată acum în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Mureş va trebui să plătească singură sau din banii judeţului datoria pe care o are faţă de proprietarii imobilului unde îşi desfăşoară activitatea. Aceasta în condiţiile în care avocaţii urmaşilor foştilor proiprietari care au dobândit dreptul de proprietate asupra domeniilor de la Gorneşti încă din 2006 cer acum să le fie plătită chiria în valoare de aproape două milioane de lei. Avocaţii familiei Teleki au trimis notificări şi somaţii atât către Consiliul Judeţean Mureş şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş, însă banii nu i-au primit, drept pentru care s-au adresat din nou instanţelor de judecată şi cer acum inclusiv cheltuielile aferente procesului.
Responsabilitate difuză
Secretarul judeţului Mureş, Paul Cosma, spune că CJ Mureş a preluat fără datorii spitalele, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii s-a angajat la plata tuturor sumelor restante, însă crede că responsabilitatea pentru situaţia de la Gorneşti o poartă echipa managerială de acolo, care, din 2006 şi până astăzi nu a făcut nimic pentru clarificarea situaţiei. Mai mult, Paul Cosma spune că directorul unităţii sanitare nu a cerut de la Ministerul Sănătăţii banii. „Directorul Preventoriului TBC din Gorneşti face precizarea că sumele de bani nu sunt certe, lichide şi exigibile, nu au fost solicitate de la Ministerul Sănătăţii şi transferurile din bugetul ministerului nu includ aceste sume de bani”, a declarat Paul Cosma, care spune însă că litigiul care are termen pentru începutul lunii octombrie ar trebui să clarifice şi acest aspect. Odată cu procesul, ar trebui să fie stabilite şi exact suprafeţele din domeniul Teleki folosite şi necesare Preventoriului, în condiţiile în care doar o parte din domeniul cu pricina este necesară activităţii spitaliceşti. Secretarul judeţului Mureş a mai subliniat că, indiferent de rezultatul procesului, administraţia judeţeană de la Târgu-Mureş caută în această perioadă o soluţie pentru Preventoriul Gorneşti, care urmează să fie mutat în alt spaţiu.
Datoriile spitalelor mureşene stabilite de DSP şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş şi incluse pe listele Ministerului Sănătăţii, fără a include datoriile cu chiria ale Preventoriului TBC din Gorneşti, se ridică la peste 63 de milioane de lei. Cea mai mare datorie, înainte de data preluării la autorităţile locale, o avea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, peste 50 de milioane de lei, urmat de Spitalul Clinic Judeţean Târgu-Mureş cu o datorie de 6,55 milioane de lei. Datorii faţă de terţi aveau şi celelalte spitale din Mureş. Între acestea pe primul loc era chiar Preventoriul TBC de la Gorneşti cu o datorie de 1,75 milioane de lei faţă de furnizori.