0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialPreţuri de Monte Carlo în Mamaia

Preţuri de Monte Carlo în Mamaia

Mamaia este staţiunea cea mai căutată de pe litoral, dar şi cea mai scumpă. Aici, o noapte de cazare poate costa cât salariul mediu pe economie sau chiar mai mult, dacă aveţi pretenţii. Să presupunem că vreţi să veniţi astăzi în staţiune şi să staţi o singură seară. Am făcut o simulare de rezervare la unul dintre hotelurile de cinci stele. Cel mai scump preţ indicat a fost de 500 de euro pentru un apartament cu dormitor, living şi vedere la mare. Asta înseamnă 2.200 de lei. Potrivit datelor publicate la începutul acestei luni de către Institutul Naţional de Statistică, în luna mai 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.611 lei, în luna mai 2013. Este adevărat că, la acelaşi hotel, se pot găsi şi variante mai puţin costisitoare. Cea mai ieftină variantă pentru două persoane este o cameră standard, la 273 de euro, adică 1.206 lei. La un hotel de patru stele, preţurile sunt ceva mai mici. Am făcut aceeaşi simulare pentru un hotel de acest tip din Mamaia, iar preţul afişat pentru o cameră în această seară este de 239 de euro, adică 1.056 de lei. De la 1 iulie, salariul minim brut pe economie a fost majorat, de Guvernul Ponta, la de 750 la 800 de lei, dar suma este brută.

Aproape ca în Monte Carlo

Cu aceste preţuri, Mamaia este una dintre cele mai scumpe staţiuni din Europa. Cine vroia să se cazeze în seara aceasta într-un hotel de cinci stele în Monte Carlo trebuia să plătească cel puţin 313 de euro. E drept, o cameră de lux aici poate depăşi 2.400 de euro, preţuri la care hotelierii din Constanţa nici măcar nu visează. Cea mai ieftină variantă de cazare în Monte Carlo este într-un apartament pentru şase persoane, care costă 225 de euro, iar cea mai ieftină cazare la trei stele, într-o cameră de două persoane, începe de la 140 de euro.

Variante de la 150 de lei

În Mamaia există însă şi variante de cazare mult mai ieftine decât atât. Cel mai mic preţ, potrivit unui site specializat în rezervări online, este la un hotel de trei stele, unde cazarea pentru două persoane costă 34 de euro, adică circa 150 de lei pe noapte, dar pot ajunge şi la 60 de euro, pentru un hotel de două stele.

ANAT: preţurile nu au crescut

În ciuda tarifelor afişate, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că preţurile vacanţelor pe litoral ale agenţiilor de turism membre ANAT nu au crescut de la 15 iulie. ”Pentru a veni în sprijinul publicului consumator de vacanţe din România, preţurile au fost negociate cu hotelierii încă de anul trecut şi sunt publicate din octombrie 2012 în cataloagele şi pe site-urile agenţiilor, fiind garantate de către agenţiile de turism membre ANAT pentru întreg sezonul”, se arată în comunicat. Reprezentanţi ANAT recunosc totuşi că există creşteri de preţuri pe litoral, dar spun că este vorba numai despre tarifele pentru cei care plătesc direct la recepţia hotelului.

O lună de sezon de vârf

Preţurile sunt mai mari în această perioadă, în Mamaia, ca de altfel pe întregul litoral românesc, pentru că ne aflăm în plin sezon. De obicei, din jurul datei de 15 iulie, când elevii termină examenele, şi până pe 15 august, de Sfânta Maria, hotelurile sunt pline. După 15 august, turiştii încep să fie din ce în ce mai puţin, iar de la 1 septembrie asociaţiile de promovare a turismului vor introduce noi programe sociale, la preţuri reduse, pentru mai lungi sezonul estival cel puţin în primele două săptămâni de toamnă.

 

 

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă