17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialPrematurii, o problemă a Spitalului de Urgenţă Constanţa

Prematurii, o problemă a Spitalului de Urgenţă Constanţa

Anul acesta, la SCJU s-au născut 533 de prematuri, faţă de numai 317 pe tot parcursul anului trecut.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi-a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, activitatea începând de la data de 1 ianuarie şi până la 30 septembrie inclusiv. Astfel, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, dr. Cătălin Grasa, până la acest moment au fost externaţi 41.428 pacienţi. Cu această ocazie, dr. Livica Frăţiman, şef secţie Neonatologie, a declarat că anul trecut  la SCJU s-au înregistrat  2.916 de naşteri, iar în 2012, numai până acum, au fost deja 2.530 naşteri, ceea ce arată o creştere a natalităţii.

„Ceea ce nu este îmbucurător pentru noi este că în 2011, am avut 317 prematuri, iar acum avem deja 553 prematuri, deci 22% din totalul naşterilor. Consider că trebuie tras un semnal de alarmă. Gravidele nu prea ţin legătura  cu medicul de familie sau cu ginecologii, iar nesupravegherea sarcinii poate duce la o naştere prematură”, a adăugat ea. Anul acesta, a arătat medicul, au salvat şase prematuri sub 1.000 de grame şi 16 sub 1.500 grame, ceilalţi fiind mai mari.

Pregătire pe o păpuşă-computer

Mediul Livică Frăţiman a declarat că zilele acestea a fost organizat un curs de formare profesională continuă, la care au luat parte medici din toată ţara. În cadrul cursului, doi formatori din Constanţa şi patru din Iaşi le-au prezentat colegilor de breaslă elemente de noutate în îngrijirea nou-născuţilor prematur.

În cadrul evenimentului, s-a achiziţionat o păpuşă-computer care imită şi simulează simptomele, ceea ce este un lucru extraordinar pentru cadrele medicale, întrucât în acest fel ele pot face exerciţii pe caz, se descriu simptomele, iar la final simulatorul le prezintă. „La sfârşit, cel care răspunde de caz trebuie să înregistreze simptomele, să pună diagnosticul, să facă o parte dintre manevre, de intubaţie, de tratament sau alte intervenţii semichirurgicale, iar starea bebeluşului se vede pe ecran. Este prima dată în Constanţa când are loc un astfel de curs”, a precizat dr. Frăţiman.     

Rata mică de supravieţuire

În 2011 s-au salvat doar trei copii. „Aceşti prematuri sub 1.000 de grame sunt cazuri grave, iar de obicei 90% din aceşti copii nu supravieţuiesc”, a completat şi directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă