22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPragul de 1% strica preturile pe piata SIF-urilor

Pragul de 1% strica preturile pe piata SIF-urilor

SIBIU. Actiunile SIF-urilor s-au dovedit extrem de atractive pentru investitori in saptamana 13-17 martie. Volatilitatea acestor titluri le-a convenit speculatorilor prezenti in piata futures a BMFM Sibiu, unde s-au tranzactionat mai mult de 25.000 contracte DESIF 5 Oltenia.
Ultimele tranzactii au fost realizate la pretul de 2,6580 lei/actiune pentru scadenta martie si 2,6710 lei/actiune pentru scadenta din 30 iunie. Cotatiile SIF-urilor au crescut puternic miercuri si joi, dar vineri au mai cedat din cresteri, sub presiunea vanzarilor de sfarsit de saptamana si incertitudinea inca manifestata in piata pe fondul posibilitatii de adoptare astazi, in Parlament, a ordonantei referitoare la stabilirea pragului de 1 la suta, detinere maxima pentru actionarii la societatiile de investitii financiare.
Au fost tranzactionate si 16.135 contracte DESIF 3 Transilvania, echivalentul a 16 milioane de actiuni in piata spot a BVB. Preturile de 2,1860 si 2,2020 lei/actiune, inregistrate vineri, la inchidere, au adus aprecieri de 0,096 si 0,082 lei/actiune. In apropiere a ajuns si DESIF 2 Moldova, cu peste 15.800 contracte, in crestere saptamanala, asa cum indica preturile de 2,3401 si 2,371 lei/actiune pentru scadentele martie si iunie ale acestui an.
Evolutia titlurilor SNP si DESNP a fost marcata negativ de anuntarea rezultatelor financiare ale companiei „Petrom”, mai mici decat cele prognozate. In scadere, instrumentele futures DESNP si-au pastrat gradul ridicat de interes pe care il au in piata la termen de la Sibiu. La inchiderea de vineri, cotatiile finale ale titlurilor DESNP s-au stabilit la 0,5699 lei/actiune pentru scadenta curenta si 0,5791 lei/actiune pentru cea din vara.
Per totalul celor cinci zile de tranzactionare, DESNP s-au depreciat cu cate 0,018 si 0,0131 unitati intr-o perioada in care aceste contracte au devenit suport pentru profitabile speculatii intra-day. Euro a incheiat saptamana pe crestere in raport cu leul romanesc si este cotat la 3,509 lei pentru sfarsitul lunii martie. Traderii se asteapta ca, in ciuda interventiilor in piata al BNR, aprecierea monedei europene sa continue sensibil si in zilele urmatoare.
Saptamana aceasta incepe cu o tensionata asteptare a clarificarilor legislative in cazul detinerilor majoritare la SIF-uri.

Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă