7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialPovestea unor afacerişti falimentaţi de stat

Povestea unor afacerişti falimentaţi de stat

Patronul a doua firme de constructii si administratorul societatilor abia mai au bani sa-si duca traiul de zi cu zi. Au pierdut tot din cauza ca au facut doua credite in valoare de 3,2 milioane lei bazindu-se ca aveau bani de incasat de la stat, informează Ziarul de Iaşi.

In perioada 2006-2007 au contractat mai multe lucrari de constructie si modernizare de scoli si gradinite in valoarea de 11,57 milioane lei. Ei sustin ca au efectuat lucrari de 9,87 milioane lei, dar au primit numai 5,67 milioane lei. Din aceasta cauza au fost nevoiti sa-si disponibilizeze cei aproape 400 de angajati de la firmele care au lucrat. Mai mult, s-au trezit cu casele confiscate de banci atit ei cit si prietenii sau rudele care au garantat pentru cele doua credite. Situatia lor este cunoscuta de autoritati, dar in timp ce unii recunosc restantele altii spun ca ei si-au asumat riscuri inutile si au efectuat lucrari in plus ce nu erau contractate.

Acum cinci ani dadeau de lucru la aproape 400 de angajati, locuiau in case luxoase si conduceau masini de zeci de mii de euro. In prezent traiesc de pe o zi pe alta. Abia daca mai au bani pentru traiul de zi cu zi. Din patroni au ajuns salariati sau someri. In momentul in care a inceput declinul lor au tras in jos si prieteni sau rude care le-au garantat un credit bancar cu mai multe terenuri si case. Este povestea a doi ieseni care in momentele de crestere economica, cind guvernul era larg la punga, au contractat mai multe lucrari de la stat, pentru constructia de scoli. Zic ei ca licitatiile le-au cistigat pe drept, fara sa ofere vreun stimulent oamenilor aflati in pozitie cheie, de conducere. Insa, vina lor a fost ca au fost naivi si au crezut ca statul le va deconta lucrarile la timp si au contractat o linie de credit, care s-a dovedit a le fi fatala. Acum, dupa ce au batut la toate usile posibile, de la presedinte, prim ministru pina la cele ale primarilor care au contractat lucrarile se vad nevoiti sa se declare invinsi si sa spere ca printr-o minune isi vor recupera banii cheltuiti in avans.

Mirajul lozului cistigator

Lucian Budeanu si Dorin Guzganu au crezut ca au tras lozul cistigator cind in 2006 si 2007 au semnat contracte cu Consiliile Locale, Inspectoratul Scolar Judetean si Grupuri Scolare din judet pentru a consolida si moderniza mai multe gradinite si scoli. Budeanu actionarul majoritar al firmelor de constructii Ama si Romcon Invest Iasi, iar Guzganu in calitate de administrator au semnat contracte cu entitati ale statului pentru 10 unitati de invatamint, valoarea totala a acestora ridicindu-se la 11,57 de milioane de lei. Au primit in schimb doar 5,67 de milioane de lei, desi lucrarile realizate de cele doua firme s-au ridicat la 9,87 de milioane de lei. „Plata lucrarilor executate a fost facuta in anii 2006 si 2007 dar nu si in 2008. Lucrarile executate la sfirsitul anului 2007 si primul trimestru din 2008 nu au mai fost platite pentru ca printr-o Hotarire de Guvern s-au alocat fonduri pentru 150 de lucrari noi, fara a le pasa de cele in curs de finalizare, incepute in anii anteriori. Am facut numeroase demersuri pentru a recupera sumele neincasate dar fara niciun rezultat”, precizeaza Budeanu. El spune ca a discutat cu primarii ale caror comune au realizat investitiile si pe baza promisiunilor ca vor veni banii a realizat doua imprumuturi bancare pentru a continua lucrarile si pentru a achita datoriile catre furnizori si angajati. „Am imprumutat 3 milioane de lei de la Romextera Bank si alti 200.000 de lei de la BRD pentru a putea sa ne platim angajatii, furnizorii si sa continuam lucrarile. Dorin a pus gaj utilajele, masinile, tot ce aveam pe firme, aparatamentele sorei lui, a tatalui, a verisoarei si a socrului. Eu am venit cu 230.000 de euro de acasa, bani strinsi o viata intreaga. Am vorbit cu primarii si-mi spuneau ca trebuie sa tragem tare sa finalizam scolile ca altfel nu o sa primim banii de la Guvern. Lucrarile sint realizate in proportii de 70-100%. Copiii invata in acele scoli”, povesteste Budeanu. Numele lui Dorin Guzganu apare in scandalul „Gradinita” declansat in 2003. Firme administrate de acesta sau ale sotiei au participat la diverse licitatii organizate de catre Primaria Iasi, licitatii care au ridicat multe semne de intrebare.Si banii nu mai vin

Si banii nu mai vin

Lucrarile au continuat dar banii de la Guvern nu au mai venit. Datoriile au inceput sa se stringa, iar cele doua firme au intrat in incapacitate de plata in anul 2008. Din cauza datoriilor acumulate la Fisc, firmele au fost executate silit si mijloacele de transport au fost valorificate. Romextera Bank a cedat creanta catre o firma de recuperari astfel ca toate bunurile gajate au fost scoase la vinzare. Si BRD a solicitat falimentul firmelor dar nu a avut cistig de cauza. „Am ridicat scolile pe banii nostrii si pe promisiunile lor, iar acum nu ne mai recunosc munca. Dorin a pierdut tot. Sora sa si cu tatal au facut un imprumut in banca si au reusit sa-si scoata casele de sub sechestru in schimb apartamentele socrului, verisoarei si al unui alt administrator de la o alta firma de-a noastra, sint sub sechestru”, detaliaza Budeanu, iar toti angajati au ajuns in somaj (n.r-pe cele doua firme avea 50 de angajati, dar Budeanu sustine ca a mai lucrat cu alte firme care aveau in jur de 350 de salariati). Guzganu nu mai are unde locui, iar Budeanu este angajat in domeniul comercial, spune cel din urma. „Locuiesc cu sotia la subsolul unei case. Incercam sa amenajam o camera. Copii locuiesc la bunici acum. Intr-un apartament de trei camere locuiesc trei familii. Am pierdut tot”, a precizat administratorul celor doua firme. Budeanu sustine ca a facut toate demersurile care le-au stat in putiinta si a ajuns pina la premier. „Am ajuns si la Emil Boc. Pe 2 mai am stat de vorba cu el si i-am explicat situatia. Mi-a spus sa stau linistit ca vor veni banii. Am vorbit cu toti cu care se putea vorbi de la Ministerul Educatiei, la Guvern, la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi la Prefectura. Toti spun ca vor veni banii, dar banii nu mai vin. Avem de recuperat 4,45 de milioane de lei. Nu mai am de unde sa fac rost de bani nici de piine. Nu-mi ramin decit doua variante: ori ma impusc, ori ma spinzur”, a sustinut Budeanu. O cale de atac ar mai fi justitia, dar acesta afirma ca nu are bani de taxa de timbru.

„Au facut lucrari in avans”

„Ziarul de Iasi” a incercat sa obtina cit mai multe informatii despre cazul celor doi ieseni din partea autoritatilor. Contactat telefonic, fostul Ministru al Educatiei, actual deputat, Cristian Adomnitei a refuzat sa discute despre acest subiect. O pozitie pe acest subiect a oferit Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. „Cunosc situatia si stiu ca mai au de primit o parte din bani dar acolo este o problema. Au efectuat lucrari pentru care nu existau fonduri alocate. Au facut lucrari in avans. S-a mers pe promisiuni ca vin bani si nu au mai venit. Plus ca sint multe neclaritati, probleme cu documentele si facturi pe care cei doi trebuie sa le lamureasca cu unitatile scolare. Este un caz deosebit, iar banii trebuie recuperati. Daca toate documentele sint puse la punct si asumate de scoli nu vor fi probleme. Acest caz este o prioritate a noastra si asteptam de la o zi la alta o Hotarire de Guvern prin care se vor acorda sumele restante”, a precizat Romaniuc. Gheorghe Gherghina, secretar de stat in cadrul Minsiterului de Finante crede ca problema trebuie clarificata intre Consiliile Locale ale comunelor si cele doua firme. „Au contracte incheiate cu Consiliile Locale. Daca acestea din urma s-au apucat sa contracteze lucrari in speranta ca vor primi bani noi nu avem nicio obligatie. Am avut si noi discutii cu Ministerul Educatie cu privire la acest caz dar nu avem creante nici fata de consiliile locale, nici fata de firmele contractante”, a mentionat Gherghina.

„Nu cred ca o sa mai vina”

Primarii comunelor unde s-au relizat lucrarile sustin ca pentru cele doua societati va fi greu sa recupereze banii investiti. „Licitatia a fost cistigata de firma Ama. Domnul Guzganu a venit cu o adresa ca renunta la contract in favoarea altei firme. A fost un balamuc. Am acceptat pentru a fi finalizate lucrarile. Noi am facut contractul de predare-primire cu alta firma. Pentru Scoala generala de la Miclauseni le-am refuzat niste lucrari pentru ca nu erau conforme. Pentru scoala de Arte si Meserii din Butea nu au mai fost bani pentru lucrari. Cind o sa vina banii o sa-i acordam, dar la cum vad eu ca sta treaba nu cred ca o sa mai vina. Nu am facut procesul de predare primire pentru Scoala de Arte, iar unele din lucrari s-au mai deteriorat. Ca sa primeasca banii trebuie sa refaca multe. O sa fie greu. Noi nu avem in bugetul local fonduri nici pentru doua salarii. Am sa fac o cerere colectiva sa mergem toti angajatii Primariei in concediu fara plata”, a mentionat Costel Nastase, primarul comeni Butea, de unde cei doi ieseni spun ca au de primit 800.000 de lei. Pentru lucrarile efectuate la Grupul Scolar PP Carp Tibanesti, firmele au de primit 650.000 de lei. „Nu au mai primit finantare desi toata lumea spunea ca banii vor veni. Au efectuat lucrari dar mai au de primit undeva la 6-7 miliarde de lei vechi. Ei au investit dar nu au mai recuperat banii si au ajuns in stadiu de faliment. Copiii din clasele I-IV si la gradinita invata in citeva clase ca nu am avut incotro. Mai sint lucrari de finalizat”, a precizat Dumitru Spulber, primarul comunei Tibanesti.

Unii primari nu recunosc datoriile

Desi conform documentelor de la primaria Sipote, firmele au de recuperat 50.000 de lei, lucrarile fiind realizate in proportie de 100%, primarul sustine ca s-a achitat de datorii. „Noi am achitat tot. S-a facut si receptia lucrarilor. Am avut si comisie de la Bucuresti. Noi nu mai avem de dat bani. Alte comune cu alte scoli din judet mai au de achitat lucrarile”, mentioneaza Constatin Cotofana, primarul comunei Sipote. Si primarul comunei Bals declara ca nu mai are datorii desi Budeanu sustine ca are de recuperat 200.000 de lei. „Conform contractului au primit banii. Licitatia a fost pentru o suma, dar ei au realizat lucrari in plus de 40.000 de lei. Am facut anexe si acte aditionale desi lucrarile nu erau prinse in proiect si am achitat si ultimii bani prin ISJ Iasi, valoarea toatala a lucrarilor fiind de 710.000 de lei. Am avut control si de la Curtea de Conturi”, a mentionat Constatin Apostol, primarul comunei Bals.

Cele mai citite

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...
Ultima oră
Pe aceeași temă