8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialPovestea statuii episcopului Marton Aron

Povestea statuii episcopului Marton Aron

Una dintre cele mai importante personalităţi din istoria ecleziastică a Transilvaniei, episcopul romano-catolic Marton Aron, este omagiat cu ajutorul unei statui amplasate lângă biserica Sfântul Mihail.

 

Statuia episcopului romano-catolic de Alba Iulia, Márton Áron (1896-1980), amplasată în grădina din imediata apropiere a intrării în Biserica Sfântul Mihail, este opera sculptorul Vince Bocskay şi a fost dezvelită în martie 2009. Statuia, realizată din bronz, îl reprezintă pe episcop stând în picoare şi are o înălţime de 2,75 de metri.

Personalitate controversată

Personalitate controversată, episcopul Márton Áron, recunoscut pentru discursul său anticomunist, a rămas însă în istorie şi pentru că a luptat împotriva românilor, în primul război mondial, fiind locotenent în Divizia 82 Secuiască. Divizia în cauză – potrivit rapoartelor Serviciului Secret de Informaţii (SSI) din România – „era vestită pentru atrocităţile comise contra românilor”.

Márton Áron s-a aflat mult timp în atenţia SSI-ului din cauza propagandei revizioniste, şoviniste şi naţionaliste pe care o desfăşura în Transilvania în perioada interbelică. În anii ’30, episcopul a făcut dese deplasări, inclusiv la Târgu-Mureş, răspândind cuvântul Domnului şi nu numai, de vreme ce era urmărit îndeaproape de SSI, dar şi de organele specializate din Siguranţa Statului.

La 21 ianuarie 1937, Márton Áron a fost ridicat la rangul de canonic, apoi, la 14 august 1938, a devenit parohul bisericii „Sfântul Mihail” din Cluj, apoi a devenit episcope de Alba Iulia. Între 1949-1955, episcopul Márton Áron a fost deţinut în mai multe închisori din cauza discursului său anticomunist, iar la 13 iulie 1951 a fost condamnat la închisoare pe viaţă. A fost eliberat din închisoarea Sighet la 24 martie 1955 şi s-a reîntors la Alba Iulia. La data de 2 aprilie 1980, IPS Márton Áron s-a retras din rangul de Episcop de Alba Iulia, devenind Episcop emerit. S-a stins din viaţă la 29 septembrie 1980 la Alba Iulia.

Pentru că a fost împotriva închiderii în ghetouri şi a deportării evreilor, la 27 decembrie 1999, Institutul Yad Vashem din Ierusalim i-a conferit post-mortem titlul de „Drept între popoare”. Protestul său a fost unul dintre cele mai curajoase şi a venit într-o perioadă în care aproape nimeni nu cuteza să i se opună deschis lui Adolf Hitler.  

Prietenul românilor

La fel ca şi alte mari personalităţi din istorie, Marton Aron a avut un moment de convertire, relatează cei care au fost închişi în temniţele comuniste alături de marele ierarh romano-catolic. După gratii, el a avut ocazia să îi cunoască şi să îi îndrăgească foarte mult pe românii alături de care a suferit teroare comunistă. Mărturiile foştilor deţinuţi politici arată că, în contrast cu atitudinea manifestată în perioada interbelică, episcopul Marton Aron a încercat să ofere sprijin moral tuturor colegilor de suferinţă, indiferent de credinţă şi de etnie. A rămas celebră scena în care un ofiţer al Armatei Regale Române i-a spus episcopului: „Preasfinţite, dacă scap de aici, eu îi împuşc pe toţi comuniştii!”. La care PS Marton Aron a răspuns cu umor: „Fiule, tu împuşcă-i, iar eu o să mă rog pentru tine!”.

Cele mai citite

Victor Negrescu vrea prelungirea termenelor de implementare ale proiectelor din PNRR

Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a propus ca termenul de implementare al proiectelor din Programul de Redresare și Reziliență (PNRR) cu un anumit grad...

„Emilia Pérez” conduce lista nominalizărilor la Premiile Oscar 2025

Premiile Oscar 2025 au fost marcate de surprize și premiere istorice, iar filmul „Emilia Pérez” conduce lista nominalizărilor cu 13 categorii, fiind urmat de...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă