Oadolescentă din Galaţi este victima unei afecţiuni pentru care medicii din România nu reuşesc să găsească un tratament, dar sunt speranţe că s‑ar putea însănătoşi la o clinică din Italia. Cristiana Laura Paraschiv are 13 ani şi este elevă la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din cartierul gălăţean Ţiglina 2.
Cazul său este unic în ţară, pentru că medicii i-au pus diagnosticul „hipersomnie diurnă”. Afecţiunea se manifestă prin lungi perioade în care Cristiana cade într-un somn adânc, fără ca părinţii să o poată trezi. Recent, a dormit peste o sută de ore, adică aproape cinci zile. Pentru Cristiana, spitalele din Galaţi, Cluj-Napoca şi Bucureşti au fost a doua casă, iar părinţii săi, în pofida problemelor financiare cu care se confruntă, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i asigura şansa la o viaţă normală.
La vârsta de un an, medicii au spus că suferă de crize de apnee şi atunci părinţii au plecat imediat la Cluj, unde după mai multe investigaţii, medicii au spus ca suferă de manifestări critice cerebrale. Au urmat ani de tratamente.
La vârsta de 4 ani i s-au pus diagnosticele de epilepsie, sindrom hiperkinetic, tahicardie supraventriculară şi viaţa Cristianei şi a părinţilor săi a continuat din spital în spital. „Apoi a fost diagnosticată cu o boală la fel de rară, i se spărgeau capilarele sub piele. În cele din urmă am ajuns la Bucureşti, unde s-a pus diagnosticul de hipersomnie diurnă. Adoarme deodată şi nu o putem trezi. Cel mai mult a adormit acum, cinci zile consecutiv. E ca o stare de letargie, iar ea nu îşi aminteşte nimic, nu visează”, spune mama adolescentei, Ana Paraschiv.
Şcolarizată la domiciliu
Din cauza acestor simptome, Cristiana nu mai poate merge la şcoală, dar a găsit înţelegere la conducerea şcolii şi acum este şcolarizată la domiciliu. Învaţă împreună cu mama sa, care încearcă să aplice şi terapia prin desen, pentru ca oocupaţie plăcută să o ajute pe adolescentă să nu adoarmă.
În pofida acestei afecţiuni, Cristiana este o fire optimistă şi se bucură de momentele în care reuşeşte să fie alături de colegii săi de clasă, cum s-a întâmplat în decembrie când profesorii şi colegii au organizat petrecerea aniversării zilei sale de naştere.
Părinţii nu au bani să ajungă la spital
Speranţele nu sunt pierdute, Cristiana s-ar putea însănătoşi în urma tratamentului la o clinică din Italia. Totuşi, în ciuda faptului că medicii din Roma îi oferă Cristianei tratamentul gratuit şi implicit şansa la însănătoşire, familia sa nu are banii necesari pentru această deplasare. Singurul venit al familiei este salariul de 1.000 de lei al tatălui Cristianei, dar aceşti bani abia ajung pentru chirie şi minimul necesar vieţii de fiecare zi. Pentru deplasarea în Italia, familia Paraschiv are nevoie de 4.000 de euro, o sumă care nu e mare, dar pe care e aproape imposibil să o economisească.
„Medicii de la noi ne-au îndrumat să plecăm în străinătate. Am găsit o clinică din Roma unde va primi tratament gratuit, dar din păcate nu avem bani să ajungem acolo. Trebuie să ni se facă tuturor teste de compatibilitate, trebuie să meargă acolo şi fiul nostru de 11 ani şi soţul meu şi în aceste condiţii ne trebuie bani să plătim pentru patru persoane transportul şi cazarea. Doar soţul meu lucrează şi stăm şi cu chirie. Deja am amânat pe data de 16 mai plecarea la Roma, deoarece până acum nu am găsit banii de care avem nevoie”, spune Ana Paraschiv, mama Cristianei.
Cei care îi pot ajuta pe Cristiana şi familia ei pot dona banii necesari transportului şi cazării în conturile RO17RNCB0707119473480001 pentru lei sau RO17RNCB0707119473480002 pentru euro, deschise la sucursala BCR Galaţi pe numele Mihăiţă Paraschiv, tatăl Cristianei.